Serietecknaren och illustratören Bim Eriksson led nästan av någon form av baksmälla efter valet. Trots, eller kanske på grund av att valresultatet blev det förväntade.

– Jag kände att jag måste bryta känslan av att allt bara är ett vacuum. Då fungerar satir bra eftersom man kan vända något jobbigt så att man i alla fall kan skratta i stunden. Jag kom till min ateljé med den där efter-valet-känslan i kroppen och tänkte att jag ville göra något av den. Medan jag försökte komma på något ritade jag en karikatyr av Ulf Kristersson.

Allt eftersom Moderatledaren tog form på papperet blev det hela så tydligt för henne:

– Hela sättet som politikerna agerade, Ulf Kristersson som utropade sig till vinnare,  jag tyckte att det var väldigt kul. Jag gjorde honom som ett spelkort och lade ut bilden på mitt Instagramkonto på vägen till tunnelbanan. Sedan exploderade det! Efter bara några minuter flödade det in likes och kommentarer.

Eftersom genomslaget blev så stort fortsatte hon teckna, nästa karaktär i den politiska kortleken blev Ebba Busch Thor. Nu har alla partiledare fått ett eget kort.

Vem var svårast att göra?

– Jag tror att Miljöpartiets språkrör var svårast. De har varit så tysta efter valnatten så det fanns inte så mycket att gå på, säger Bim Eriksson.

Bim Erikssons Instagramkonto heter: @bimcamilla.