– Det var den värsta tiden i mitt liv, säger Torbjörn Larsson.

Det har gått en tid sedan han slutade som renhållningsarbetare på kommunalförbundet KSRR i Oskarshamn, men han kan aldrig glömma sina upplevelser.

2015 gick Oskarshamns kommun med i KSRR, ett kommunalförbund som ansvarar för insamling och behandling av hushållsavfall i Kalmar, Oskarshamn, Mörbylånga, Nybro och Torsås kommuner. Innan dess hade all sophantering skötts direkt av kommunerna.

Torbjörn fortsatte som skyddsombud hos den nya arbetsgivaren. Han och flera av kollegerna upplevde ganska snabbt att KSRR tummade på säkerhet, lagar och regler.

Bland annat införde ledningen ståplatta bakpå sopbilen utan att någon riskbedömning gjordes för själva åkningen. Torbjörn stred för att få bort ståplattan.

– Vi har lagar och regler av en anledning och vi ska hålla oss till dem. Jag sade vad jag tyckte och ledningen accepterade inte det, säger han.

KSRR tog till slut in en konsult som kom fram till att ståplatta inte var säkert att använda.

Torbjörn erkänner att han har hett temperament. Det i kombination med att han var nitisk som skyddsombud gjorde att det uppstod många konflikter mellan honom och de närmsta cheferna.

Torbjörn berättar att mådde dåligt på grund av bemötandet. Han skickades till företagshälsovården för en psykosocial utredning. Han fick välja mellan att ta ett erbjudande om att sluta eller rehabilitering. Han valde det senare.

– Svaret på den och enligt ett läkarintyg var det inte något fel på mig så jag var snart tillbaka och jobbade igen.

Däremot hade Torbjörn ont i en höft och i nacken på grund av en whiplashskada.

En dag fick Torbjörn ett brev från Tranportstyrelsen där det stod att han blivit anmäld för att inte vara lämplig som förare och borde få körkortet indraget. Han och Kommunal misstänkte att det var någon på KSRR, men ingen av cheferna ville ta på sig ansvaret för att ha anmält. Det slutade med att Torbjörn fick behålla körkortet.

En av hans chefer riktade en missförtroendeförklaring mot honom för att han som skyddsombud skulle ha spridit konfidentiell information till kollegor.

De som gjorde det här mot mig har klarat sig. De kunde göra precis vad de ville.

Torbjörn Larsen

Andrew Almqvist, regionalt skyddsombud för Kommunal i avdelning Sydost, var med och förhandlade i de fallen där Torbjörn blev utsatt. Han förhandlade också för andra anställda.

– Han kände sig påhoppad som skyddsombud. De gick på honom utifrån hans sätt att vara. Han hade hett temperament. Torbjörn fick ta mycket stryk. Han mådde väldigt dåligt under den här tiden. De tog verkligen inte vara på hans kunskaper. Det fanns en okunskap hos första linjens chefer, säger han till KA.

Torbjörn gick till slut med på att bli utköpt och fick två årslöner.

– Vi upplevde att det blev ett slags erkännande från arbetsgivaren, att han inte hade gjort fel. Det blev en slags återupprättelse, säger Andrew Almqvist.

Efter att han slutade på renhållningen har han haft eget företag, men är nu återigen anställd av ett privat företag.

Torbjörn Larsson anser ändå inte att han fått total upprättelse.

– Jag har aldrig blivit så kränkt på något jobb, säger Torbjörn, som arbetat sedan 17 år. I dag är han 63.

– De som gjorde det här mot mig har klarat sig. De kunde göra precis vad de ville.

Han kommer aldrig bli skyddsombud igen.

De två chefer som Torbjörn hade mest konflikter med har slutat på KSRR. KA har varit i kontakt med vd:n Jan Fors. Han svarar i ett mejl:

”Jag delar inte Torbjörns bild av vårt skyddsarbete då han som skyddsombud tillsammans med det regionala skyddsombudet drev en rad frågor som vi i dag har implementerat.

Då Torbjörn sedan länge slutat hos oss väljer jag att avböja ytterligare kommentarer”.