Det här är berättelsen om hur amerikanska NASA landsätter den första människan – Neil Armstrong – på månen 1969. Eftersom detta är känt faktum och alla som ser filmen vet hur det kommer att sluta (med lyckad månlandning) förstår man att filmen ska ge oss något mer. Förberedelserna för den ”riktiga” månfärden börjar dessutom 1,40 in i filmen så något mer vill den. Kanske ge djup till karaktären Neil Armstrong som står i fokus filmen igenom och kanske förståelse för hur det är att arbeta och leva med något som man vet så lätt kan bli ens död. Kan man förbereda sig på att dö? Filmen är där och tassar men tyvärr misslyckas den.

Den försöker bygga ett djup åt Neil Armstrong och det är lite svårt att veta var det går mest fel; i manusarbetet, i skådespeleriet, hos regissören? Neil Armstrong ska tydligen ha varit ungefär lika charmig som en träbit men en film måste ändå få åskådarna att känna. Eftersom regissören tidigare gjort filmen ”Whiplash”, som milt uttryckt inte heller var någon psykologisk djupdykning, kanske felet främst är hans. Det blir för stelbent.

I början av filmen dör Neil Armstrongs lilla dotter av sjukdom och filmen återvänder gång efter annan till dottern. Döden finns hela tiden närvarande (flera nära kollegor till Armstrong dör i rymdkapplöpningen) men utan att det någonsin känns. Den enda karaktär som riktigt lyckas få det att bränna till är Armstrongs fru Janet, som Claire Foy (från ”The Queen”) spelar med den äran.

Att det amerikanska rymdprojektet var en kapplöpning mot Sovjetunionen är något man kunde gjort mer av. Kostnaderna för hela kalaset och kritiken mot detsamma nämns pliktskyldigt men inte mer.

Filmen är 2,21 lång. Många av de minuterna tillbringas inne i en rymdkapsel där vi får följa med på åtskilliga uppskjutningar. Det gnisslar och gnekar och bullrar och blinkar och snurrar och skakar så att jag önskar att hörselkåpor ingick till biostolen. Rymdresorna blir så många och likartade att man hinner börja tänka på annat, som varför det inte görs några månlandningar nuförtiden. Vad tyder det på?