Varför skriver du om vården?

– För att jag jobbat inom vården hela mitt yrkesliv. Först som lokalvårdare, sedan biträde. Jag började läsa till sjuksköterska och jobbade som undersköterska under studierna. När jag började skriva en roman ville jag skriva ur vårdarbetarnas perspektiv.

Du vill synliggöra arbetsvillkoren och problemen inom vården. Hur fungerar det i en roman?

– Startskottet för att börja skriva var att det finns så många som inte fattar hur det är. Som i valrörelsen nu när det pratats om ”vårdens hjältar”. Vi är inga hjältar! Vi ska mötas av respekt, ha bra villkor och arbetsmiljö men vi varken är eller ska vara hjältar. Jag ville inte skriva en debattbok utan en lättläst historia om konflikter och lojaliteter som ställs på sin spets. Det handlar både om kärlek och om minutscheman.

Du har tryckt böckerna på egen hand. Andra som vill ge ut en bok undrar nog hur det fungerar rent ekonomiskt?

– Böckerna kostade 40–50 kronor per bok att trycka och jag har sålt dem för 100–150 kronor, beroende av om jag uppfattat publiken som rik eller fattig. Den första boken tryckte jag i 500 exemplar och efter att jag sålt hälften hade jag fått tillbaka för utläggen. Nu är den helt slutsåld och jag har tryckt fler. Det är inget jag kan leva på, men när förlagen tackade nej tryckte jag hellre boken själv än stoppade den i byrålådan. Det tycker jag fler ska göra.

Susanna Hillboms vårdromaner

Romanerna heter ”Ryggen fri – en vårdroman” och ”Häcken full – en vårdroman”.

Susanna Hillbom arbetar i dag som sjuksköterska på en palliativ vårdavdelning i Falkenberg.