De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser.

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser.

En oskyldig förening bildad i småskolan i fiktiva Oosterby på 60-talet, enbart för vänsterhänta, blir långt senare inblandad i hemskheter. Den numera pensionerade kriminalkommissarien Van Veeteren blir varse att han misslyckats kapitalt att lösa ett mord för 21 år sedan. Den förmodade gärningsmannen visar sig ha varit ett offer.

Fallet får så småningom förgreningar till Sverige och Nessers senare deckarhjälte Gunnar Barbarotti och Van Veeteren möts för första gången.

Lekfullt, smart och välskrivande guidar Nesser oss genom en historia med massor av stickspår och förvecklingar. Och konstigt nog gör det inte så mycket att det inte är bussvårt att lista ut vem mördaren är. Det är så underhållande skrivet på vägen att man vill fortsätta och fortsätta att läsa. Håkan Nessers bästa bok på flera år.