Hotell- och konferensanläggningen Marholmen stod i centrum för skandalerna som skakade Kommunal för 2,5 år sedan. Verksamheten drevs av handelsbolaget Lyran och hade gått med stora underskott i många år. 2016 fick bolaget ett aktieägartillskott på 10 miljoner kronor och ett krav på sig att gå med vinst inom fem år. 2016 var underskottet 66 miljoner kronor, medan det 2017 hade sjunkit till 11 miljoner kronor. Från och med i år har verksamheten flyttat över till aktiebolaget Marholmen hotell och konferens, och ekonomin ser ut att fortsätta uppåt.

– Vi har haft en rekordsommar. Då byter vi ut våra konferens- och mötesgäster mot privatgäster och så har det varit väldigt fint väder. Sedan återstår det att se, vi har oktober, november och december kvar så det är för tidigt att säga, men det går klart mycket bättre än i fjol, säger Anders Hallin, vd för Marholmen hotell och konferens.

Han säger att Marholmen har ökat sina externa konferensgäster med nästan 80 procent och privatgästerna med nästan lika mycket sedan 2016. Därmed är man mindre beroende av Kommunal, som har varit där mindre än förut.

– Det är fortfarande vår största kund och en jätteviktig kund på alla sätt och vis men vårt beroende är betydligt mindre, säger Anders Hallin.

Han kan inte lova att Marholmen går med plus i år, men säger att om det blir underskott så rör det sig om betydligt mindre summor än året innan. Han tror inte att det blir några problem att klara kravet på att gå med vinst senast 2021.

– Som det ser ut nu kommer vi 2018 omsätta så mycket som vi i affärsplanen hade tänkt omsätta 2019, så vi ligger före omsättningsmässigt men även resultatmässigt.