Som trädgårdsarbetare hade Linda Olsson prövat på rollen som arbetsledare. Efter tjugo år i yrket kände hon att hon ville vidare. Efter att ha sökt runt på nätet hittade hon en yrkeshögskoleutbildning till arbetsledare med inriktning trädgård på Akademi Båstad.

– Jag visste att jag ville göra något nytt, men jag ville ha en fot kvar i det gröna. Den här utbildningen lockade eftersom den bygger vidare på trädgårdsyrket, säger Linda Olsson.

Student läser i bok.

Vill du studera? Tänk på det här!

Utbildning

Eftersom utbildningen är på halvfart och på distans kunde Linda Olsson fortsätta arbeta som trädgårdsarbetare under hela utbildningen. Vid sex tillfällen åkte hon till Båstad för att vara med på de olika kursmomenten. I utbildningen ingår LIA, lärande i arbete, där eleverna får praktisera som arbetsledare ute på olika arbetsplatser. Under sin praktik på arbetsmarknadsenheten på Finspångs kommun blev Linda Olsson erbjuden nytt jobb. I dag arbetsleder hon personer som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid och vars mål är att komma tillbaka i arbete.

– Vi arbetar både med landskapsvård, snickeri, tvätteri och biltvätt så det är väldigt omväxlande. Vi röjer i skogen, klipper gräs, snickrar bänkar och staket. Min roll är att vägleda arbetet. Det är jätteroligt och utvecklande att få arbeta med människor i ett sammanhang där människan står i centrum, säger Linda Olsson.

Vad har utbildningen gett dig? 

– Jag har blivit tryggare i min roll som arbetsledare. Under utbildningen fick jag mer kunskap om arbetsmiljöfrågor och arbetsmiljölagarna, något jag har praktisk användning av varje dag på jobbet. Vi läste även konflikthantering, som också ingår i yrkesrollen. Jag har fått många nya verktyg, säger hon.

Om utbildningen

Utbildningen ”Arbetsledare - specialisering trädgård” är en yrkeshögskoleutbildning som anordnas av Akademi Båstad.

Förkunskapskrav: Gymnasieutbildning eller motsvarande. Minst ett års yrkeserfarenhet från trädgårdsnäringen.

Längd: 48 veckor på halvtid och distans. I utbildningen ingår 20 dagars praktik som arbetsledare.

 

Linda Olsson 

Ålder: 39 år.

Bor: Norrköping.

Utbildning: Yrkeshögskoleutbildningen ”Arbetsledare – specialisering trädgård” på Akademi Båstad.

Yrke: Arbetsledare på arbetsmarknadsenheten i Finspångs kommun.