– Vi har 20 medarbetare som har bestående men trots att de flyttat därifrån. Det är fruktansvärt att ingen tar på sig ansvaret, säger Isabelle Yalcintas som är Kommunals huvudskyddsombud på medicinkliniken, en av de avdelningar som ryms i den i dag renoverade lokalen som omfattar sex våningsplan.

Byggnaden som kostade en halv miljard att bygga har dragits med problem ändå sedan den stod färdig 2009. De anställda som arbetade där klagade tidigt på att de mådde dåligt. Det handlade om bland annat om huvudvärk, astmabesvär, rinnande ögon och näsblod.

Enligt facken tog arbetsgivaren först inte problemen på allvar. Företagshälsovården kopplades in men kunde inte se något samband med ohälsoproblemen och lokalerna. När skyddsombuden gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket beslöts till slut att en ordentlig granskning skulle göras. Den visade att golven byggts för snabbt och att fukt lett till att lim avdunstat i form av giftiga ångor.

Västra Götalandsregionen stämde Peab för byggfusk, men nu har Göteborgs-Posten avslöjat att regionen gått med på en förlikning. Regionen får därmed tillbaka 55 miljoner kronor. Men för de anställda är det en klen tröst

– För mig är det självklart att hälsoproblemen, som hos en del är kroniska, är en arbetsskada. Men förlikningen innebär att det inte finns någon att driva ärendet mot. Det här är en riktig rättsskandal och det värsta jag varit med om under mina 12 år som skyddsombud, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud, Monika Djurner till tidningen Vårdfokus.

De anställda som blivit sjuka har anmält det som arbetsskada. Men i och med att ingen av parterna tar på sig ansvaret tror facken att det blir svårare att i en rättsprocess driva att medlemmarna ska få skadestånd. Frågan kommer lyftas i en tvärfacklig skyddskommitté.

– Vi ska fila på hur vi går vidare med det här nu, säger Isabelle Yalcintas på Kommunal.

På Västra Götalandsregionen beklagar man att anställda farit illa, men menar att den här lösningen var den bästa utgången.

–  Det är en oerhört komplex situation. Vi tycker att vi har haft tillräckligt bra på fötterna, men vi vet också svårigheten i att bevisa sådana här frågor fullt ut. Därför landade vi i den här överenskommelsen, säger Lars Jansson på regionens Västfastigheter till Göteborgs-Posten.

Fotnot: Bilden på Sahlgrenska är licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.