Under Yrkes-EM i Budapest möts i år 22 trädgårdsanläggare från elva olika länder. Från Sverige deltar Miranda Blom och Patrik Möller, som tillsammans vann Yrkes-SM i trädgårdsanläggning år 2016. När KA når dem är de på plats i Budapest och förbereder sig inför tävlingen.

– Det börjar bli nervöst. Vi har fått ritningen och bekantar oss med verktygen på plats, säger Miranda Blom.

Under tre dagar kommer trädgårdsanläggarna arbeta med att skapa en trädgård för en takterrass. Allt samtidigt som publiken ser på.

– Det kan bli utmanande att vi kommer att arbeta med andra material än vad vi är vana vid. Även verktygen är lite annorlunda mot hemma, berättar Miranda Blom.

Miranda Blom och Patrik Möller har gått samma trädgårdsutbildning på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping. Redan på utbildningen var de ett bra team.

– Vi jobbar rätt bra ihop, det märkte vi redan under utbildningen. Vi kompletterar varandra och är starka på olika områden, säger Patrik Möller.

Att han valde just yrket som trädgårdsanläggare motiverar han med självständigheten och kreativiteten som finns i yrket.

– Just inom trädgårdsanläggning gäller det att tänka själv och att bli duktig på problemlösning, säger Patrik Möller.

Även om nervositeten finns där ser de båda fram emot att tävlingen ska börja.

– Det ska bli roligt att få komma igång. Även om det är en tävling så gäller det att bara gå in i sin lilla bubbla och göra det vi är bra på, säger Miranda Blom.

Yrkes-EM hålls i år i Ungerns huvudstad Budapest mellan den 26 och den 28 september. Under tävlingen möts över 500 unga tävlande från 28 olika länder för att tävla i 40 olika yrken. I det svenska Yrkeslandslaget ingår 32 tävlande. Lördagen den 29 september koras vinnarna.