I år delas för första gången Årets Städpris ut. Ett pris som fackförbunden Kommunal och Fastighets samt arbetsgivarförbundet Almega Städföretagen gemensamt delar ut. Bland annat medlemmar har fått nominera företag som de tycker lever upp till kraven vinnaren ska uppfylla.

När KA tidigare intervjuade Lars Fischer som är gruppchef som ansvarar för städsektorn vid Kommunals förbundskontor sa han att han är extra nöjd över att fackliga relationer och personalpolitik finns med på kravlistan. De andra kraven är bra miljöarbete, arbetsmiljöarbete, kvalitet och kompetensutveckling samt välskött ekonomi. Dessutom ska företagen ha kollektivavtal och vara auktoriserade.

– Det är bra med ett partgemensamt pris i branschen. I grunden har vi ett gemensamt intresse av att företagen ska vara seriösa. Det ger tyngd till priset att vi tillsammans tagit fram kriterierna för vinnarföretaget, säger Lars Fischer.

Vilket av de tre nominerade företagen som vinner blir klart den 18 oktober när priset delas ut under Stora Städbranschdagen i Stockholm.