KA har vid flera tillfällen skrivit om skyddsstoppet på biljettkontroller i Uddevalla. Ärendet har nu tagit en märklig vändning. I går berättade Kommunals arbetsplatsombud Mikael Romano att Uddevalla Omnibus vd inför honom och skyddsombudet Bekim Gashi sagt att Västtrafik hotat med vite om inte skyddsstoppet hävs.

Detta förnekar Västtrafik med bestämdhet.

– Vi vill så klart att skyddsstoppet hävs, eller rättare sagt vi vill ju komma till rätta med situationen om hot och våld och hoppas att vi kan komma fram till en lösning. Omnibus har presenterat en lista på åtgärder. Men viten är ingenting som vi kan utfärda i arbetsmiljöfrågor. Vi har bara möjlighet att göra det i frågor som är kopplat till trafiken, till exempel vid inställda turer. Jag är väldigt förvånad över de här uppgifterna, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Mikael Romano och Bekim Gashi säger på fredagen till KA att deras vd, Claes Burman Barkebo, berättat om hotet om vite i ett möte mellan de tre, men att han har tagit tillbaka det han sagt.

– Han förnekar nu att Västtrafik hotat med vite. Det är inte alls okej. Det är väldigt allvarligt om vår vd ljuger för oss, säger Mikael Romano.

– Han säger att om vi bryter mot avtalet kan Västtrafik utfärda vite, men det var inte så han sa i vårt möte. Då sa han att Västtrafik hotat med vite. Vi kommer anmäla det här till vår styrelse, säger skyddsombudet Bekim Gashi.

KA har sökt Claes Burman Barkebo utan resultat.