I valen till landets 290 kommuner väljs arbetsgivarna till en stor del av kommunalarna. Det preliminära valresultatet visar att Socialdemokraterna rasar ute i kommunerna och tappar mark i flera stora fästen.

I valet 2014 fick Socialdemokraterna över 50 procent av rösterna i tio kommuner – nu ser det ut att bara bli tre stycken. Störst stöd får Socialdemokraterna i Munkfors, som till och med ökat sex procentenheter, till 64,3 procent.

Mest har Socialdemokraterna ökat i Åsele, med drygt 11 procentenheter. I Kommunals ordförande Tobias Baudins hemstad Luleå backar Socialdemokraterna med drygt 11 procentenheter, från 48,7 till 37,7 procent.

Valets stora vinnare ute i kommunerna är Sverigedemokraterna. De ökar sitt stöd i 266 av landets 290 kommuner. Störst är SD i Hörby kommun med 35,4 procent och minst är man i Pajala med 1,8 procent. Den kommun där SD har ökat mest är dock Bjuv, där partiet fått hela 20,6 procentenheter fler röster.

Det är dock inte så att SD har gått fram mest i de kommuner där S har tappat mest. I Pajala, där S tappat mest, får SD till exempel mindre stöd än i någon annan kommun. Och i de tio kommuner där Socialdemokraterna har tappat mest, har SD backat i fem och gått framåt i fem.

Det är heller inte så att S har tappat stort i alla de kommuner där SD gått fram mest. I de tio kommuner där SD har ökat mest har S gått fram i tre och tappat i sju. Det är dock sällan som S har tappat lika mycket som SD har ökat. I vissa kommuner där många har lämnat S har väljarna till stor del gått till Vänsterpartiet eller Centerpartiet, i andra fall till lokala partier. Men i en del kommuner, exempelvis Hörby, har S tappat nästan lika mycket som SD ökat.

Moderaterna backar i precis lika många kommuner som de går fram i – 145 stycken. Mest backar M i Boden och mest går partiet fram i Östra Göinge i Skåne. Störst är M i Vellinge och minst i Övertorneå.

I landets största kommun Stockholm har Socialdemokraterna gått framåt något och det rödgrönrosa är största block, dock utan egen majoritet. SD ser alltså ut att bli vågmästare i Stockholms stadshus.

I Göteborg blev det aldrig den genomklappning för Socialdemokraterna som man befarat, utan S är fortsatt största parti på drygt 20 procent. Däremot har Moderaterna rasat i landets näst största stad, och det nybildade partiet Demokraterna har blivit näst största parti på dryga 17 procent.

I Malmö, där väljarna traditionellt röstar rött, är de rödgröna största block men når liksom i Stockholm inte egen majoritet.

Även bland kommunalarna backade Socialdemokraterna stort i kommunalvalen, enligt den specialkörning, som Svt-Valu låtit göra åt oss. Enligt de första resultaten, som kan komma att förändras en smula, när Valu justerar sina siffror senare i veckan, gick  S från 50 procent i förra valet till 38,5 procent de här gången.

På motsvarande sätt har SD gått fram, men inte lika mycket som i riksdagsvalet. 16,2 procent av LO-medlemmarna i kommuner och landsting lade sin röst på SD i sitt kommunval, jämfört med 6,6 procent vid förra valet.

Även Centern och Liberalerna och Feministiskt initiativ fick en större andel kommunalröster i kommunvalen, visar undersökningen.

Hur majoriteten i Sveriges kommuner och landsting, SKL, blir kommer liksom regeringsbildningen att dröja. Det kommer också ta tid att bilda majoriteter ute i kommunerna, där det också är betydligt vanligare att man regerar över blockgränserna.

Efter förra valet blev det rekordmånga så kallade blandkoalitioner, och så länge inte övriga partier är beredda att samarbeta med SD ute i landet är det stor sannolikhet att det blir ännu fler den kommande mandatperioden.