Miljöpartiet åker bland annat ur i Västernorrland där de har styrt tillsammans med Socialdemokraterna, som förlorade 12,6 procentenheter av rösterna i landstingsvalet. Det är det största raset för S i något av årets region- och landstingsval. Nedläggningen av BB i Sollefteå har bidragit till raset.

Vilka som nu ska styra länet är oklart. Sjukvårdspartiet har gjort en stark comeback och fick 8,8 procent av rösterna. Men de och Allianspartierna får inte egen majoritet. SD kan bli vågmästare där som i de allra flesta region- och landstingsfullmäktige i landet.

Som det ser ut nu är det bara i Halland (Alliansen som där styr med MP) och Västerbotten (S+V+MP) som det inte krävs samarbete över blockgränserna för att få majoritet.

Men Miljöpartiet kan förlora alla sina mandat i ytterligare ett par landsting innan alla röster har räknats på onsdag. De ligger farligt nära treprocentsgränsen i Västerbotten (3,3 procent). Åker de ur där förlorar de rödgröna sin majoritet.

Även det blocköverskridande styret kan äventyras i Gävleborg. S+V+MP+C kan tappa sin majoritet om MP förlorar ytterligare i onsdagens sluträkning av rösterna. Partiet har nu 3,0 procent av rösterna och klarar preliminärt gränsen där med darr på ribban.

Trots skandalerna med Nya Karolinska förlorar Alliansen endast 0,2 procentenheter jämfört med valet 2014. De får i detta val 46,1 procent med fortsatt möjlighet att fortsätta i Stockholm med SD som vågmästare.

I Skåne backar de nu styrande S+MP och får 31,4 procent medan allianspartierna ökar till 40,7 procent. SD kan bli vågmästare även där.

Också i Västra Götalandsregionen förlorar Alliansen och MP som nu styr sin majoritet. De får tillsammans 45,3 procent av rösterna.

I Norrbotten har S har styrt i 84 år. Nu förlorar de 7,2 procentenheter medan Sjukvårdspartiet ökar med 9,5 procentenheter och som därmed blir det största partiet i länet. Även här är det oklart vilken politisk majoritet som kan regera efter valet. Sjukvårdspartiet och SD är båda partier som kan bli vågmästare.