En specialkörning på Svt:s vallokalsundersökning, Valu, visar att SD går fram kraftigt bland LO-anslutna anställda i kommuner och landsting, från 8,6 procent i förra valet till 22,6 i år. Samtidigt backar S från 54,1 procent till 40,6 procent.

När det gäller hur hela landet har röstat visade sig Sverigedemokraterna vara överskattade i Valu, så Kommunals ordförande Tobias Baudin tycker att man ska siffrorna med en nypa salt.

– Vi ska nog ta det lite lugnt med alla opinionsmätningar och speciellt Valu, enligt den skulle ju Sverigedemokraterna ha gjort ett betydligt bättre val. Vi kommer själva göra en ordentlig opinionsmätning och eftervalsanalys. Men oavsett visar alla mätningar att SD har ökat bland tjänstemän, LO-medlemmar och också kommunalarna. Det är självklart inget jag tycker är bra och det är synd att de ökar, säger Tobias Baudin morgonen efter valet.

Han vill också lyfta fram att det är Moderaterna som är valets stora förlorare, och säger att Socialdemokraterna gjort en historisk upphämtning i valrörelsen.

– Men det stämmer att Socialdemokraterna har tappat och vad det beror på, jag tror att man behöver göra en ordentlig eftervalsanalys. Det vi försökt visa på är att vill man ha en bättre välfärd, då är Sverigedemokraterna inte ett bra val, säger Tobias Baudin.

Enligt Valu har Socialdemokraterna gjort ett ännu sämre val bland kommunalarna i valen till kommunerna. Och i de flesta av de kommuner där S förra valet hade över 50 procent av rösterna i kommunen, har partiet tappat och halkat under 50 procent av rösterna.

Många kommunalare har ju socialdemokrater som arbetsgivare ute i kommunerna, och trots att ni säger att Socialdemokraterna är det bästa partiet för medlemmarna så väljer många nu att rösta på andra partier. Vad drar du för slutsatser av det?

– Det är ju därför vi försöker driva på att få igenom en bra politik också på lokal nivå, oavsett vilka som styr kommunerna. Vi ska också driva på för det oavsett vilken regering vi får.

Kommunal kommer att dra igång sin opinionsundersökning om hur medlemmarna har röstat så snart som möjligt. I eftermiddag kommer LO:s styrelse att samlas. Där kommer valresultatet och vad som väntar framöver säkerligen att bli en stor fråga.

På valkvällen sade Tobias Baudin att han tycker att det är bra av Stefan Löfven att sträcka ut en hand över blockgränserna. Samtidigt har de borgerliga partierna en helt annan arbetsmarknadspolitik. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till Arbetet att regeringsförhandlingarna framöver inte blir enkla för LO heller.

– De tilltänkta samarbetspartnerna över blockgränserna har en annan syn på arbetsrätt, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet.

Också Karl-Petter Thorwaldsson tror att Sverigedemokraternas stöd bland LO-medlemmarna är överskattat och att det i själva verket är ungefär dubbelt så många som har röstat på Socialdemokraterna som på SD.