Sverige har gått till val och röstat. Strax efter att vallokalerna stängde klockan åtta i kväll presenterades som vanligt SVT:s stora vallokalundersökning, Valu, som har intervjuat ett stort antal väljare utanför vallokalerna om hur de har röstat. Enligt den blir Alliansen knappt större än de rödgröna – 39,6 procent mot 39,4 procent. I mandat översatt skiljer det bara ett mellan blocken.

Sverigdemokraterna blir enligt Valu näst största parti på 19,2 procent. De skulle då få 68 mandat i riksdagen. Förra valet underskattades dock SD i Valu. Det är främst socialdemokrater och moderater som har gått till SD. Valu visar också att var fjärde LO-medlem röstat på Sverigedemokraterna.

 

Socialdemokraterna blir största parti på 26,2 procent. Det är långt under förra valresultatet på 31 procent. Moderaterna blir om vallokalundersökningen skulle bli resultatet tredje största parti på 17,8 procent. Kristdemokraterna som länge legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna har gjort en spurt på slutet och får enligt Valu 7,4 procent. Miljöpartiet hamnar däremot farligt nära riksdagsspärren och får 4,2 procent. Vänsterpartiet har legat bra till i opinionsmätningarna och får i Valu 9 procent. Centerpartiet får 8,9 procent och Liberalerna 5,5 procent.

Vallokalundersökningen är dock inte ett resultat – det första preliminära kommer först om några timmar.

Rekordmånga – 38 procent – har enligt vallokalundersökningen bestämt sig i dag eller den senaste veckan. Ännu fler – 41 procent – har bytt parti sedan förra riksdagsvalet. Det är också rekordmånga.

Vid cirka 21.30-tiden kommer SVT:s första prognos av valresultatet. 22.30 presenteras det första preliminära valresultatet från Valmyndigheten. Det slutgiltiga valresultatet brukar inte skilja sig så mycket från det preliminära.

Kommunalarbetaren har också beställt en specialkörning från Svt:s vallokalundersökning, som visar hur kommunalarna (LO-medlemmar i kommuner och landsting) har uppgett att de har röstat. Den kommer någon gång mellan 22 och 23. 2014 visade den att tre av fyra kommunalare röstade rödgrönt. SD hade då ökat hos kommunalarna sedan valet 2010, men det var fortfarande färre kommunalare som röstade på SD än i landet som helhet.

Vi kommer under kvällen att rapportera om valresultatet och hur kommunalarna har röstat och ha kommentarer från bland annat Kommunal och arbetsgivarsidan.