De två, traditionellt, största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna backar. Även Miljöpartiet backar men ser ut att klara riksdagsspärren knappt.

– Det är klart att Socialdemokraterna inte gör något bra val jämfört med förra valet och tidigare val, men om man ser på hur det såg ut när man gick in i valrörelsen så verkar man ha kunnat göra en bra valrörelse och ökat. Man brukar tappa i valrörelser men man har ökat, säger Tobias Baudin från en taxi på väg till radiohuset i Stockholm.

Enligt SVT:s vallokalundersökning har en fjärdedel av LO-medlemmarna röstat på Sverigedemokraterna. Kommunals medlemmar brukar dock i mindre utsträckning rösta på SD och hur det sett ut i det här valet återstår att se. Tobias Baudin är inte så förvånad över stödet hos LO-medlemmarna.

– Det är klart att vi har vetat att SD har ökat rejält. Men det är en prognos och vi får se var det landar. Jag hoppas verkligen att stödet för SD är lägre jämfört med andra LO-medlemmar. Men det har säkert ökat, frågan är hur mycket, säger Tobias Baudin.

Har ni i fackföreningsrörelsen misslyckats, när så många av medlemmarna lämnat S för SD?

– Vi har ju kämpat i den här valrörelsen för att vi vill ha en politik som gynnar medlemmarna och vi vill ha så stort stöd som möjligt för S. Men jag kan inte heller säga att det blir ett misslyckande om man har pratat med så många medlemmar och haft så många bra samtal på arbetsplatserna, säger Tobias Baudin.

Han säger att Kommunal har nått sitt mål och pratat med över hälften av medlemmarna – det blev över 260 000 samtal.

Tobias Baudin säger att de kommer behöva göra en ordentlig valanalys när de vet resultatet och hur Kommunals medlemmar har röstat.

Det är mycket jämt mellan blocken. I Valu blev Alliansen större än de rödgröna, med minsta möjliga marginal, men när drygt hälften valdistrikt är räknade är de rödgröna större. Det kommer att bli ovanligt svårt att bilda regering i höst. Ett möjligt scenario som har diskuterats och som skulle stänga ute SD från inflytande är en blocköverskridande regering med S, MP, C och L. Tobias Baudin tycker att det är bra att hålla många dörrar öppna.

– Det måste vara upp till Stefan Löfven att hitta en sådan uppgörelse över blockgränserna. Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering men det är klokt att hålla många dörrar öppna.

När det gäller arbetsmarknadspolitiken är det stora skillnader mellan Socialdemokraterna och C och L. Tycker du att det vore bra med en regering med Centerpartiets arbetsmarknadspolitik?

– Att regera handlar ju om att kompromissa och man ska komma ihåg att Socialdemokraterna har regerat nu i ett högerparlament. Trots att de inte har haft majoritet har de kunnat genomföra mycket bra för medlemmarna.

Förutom SD, går Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna fram jämfört med förra valet. Liberalerna ligger kvar på ungefär samma resultatrunt 5-6 procent.

Någon gång bortåt 23-tiden kommer den första mer säkra valprognosen från Valmyndigheten.

Här är fördelningen procentuellt, enligt den första prognosen av valutgången, när drygt hälften av distrikten är räknade:

  • S: 28,1 procent
  • V: 8,1 procent
  • MP: 4,4 procent
  • M:  19,4 procent
  • KD: 6,4 procent
  • L: 5,4 procent
  • C: 8,7 procent
  • SD: 17,9 procent