I höst blir det premiär för ett nytt pris till landets bästa städföretag från arbetsmarknadens parter. Bakom priset står inte bara Kommunal utan också arbetsgivarorganisationen Almega Städföretagen och fackförbundet Fastighets.

– Det är bra med ett pris från oss gemensamt. Vi hoppas att det ska ge priset tyngd och vi har gemensamt tagit fram kriterierna som vinnarföretaget ska uppfylla, säger Lars Fischer som också menar att arbetsgivarsidan och fackförbunden har samma intresse av att företagen i branschen är seriösa.

Kriterierna som juryn kommer att titta på är:

  • Arbetsmiljöarbete
  • Miljöarbete
  • Kvalitet och kompetensutveckling av personalen.
  • Ekonomi
  • Fackliga relationer, personalpolitik samt hur arbetsrätten sköts

– Det här priset är ett sätt att hylla dem som sköter sig i en bransch där alla inte gör det.

Däremot får inte företag som bara sysslar med Hushållsnära tjänster vara med.

– Nej, i år har vi beslutat att det bara gäller auktoriserade städföretag. Det beror mest på att det är Almega städföretagen som är arbetsgivarorganisationen och de organiserar inte RUT-företagen. Men vi får se. Kanske bygger vi ut priset till att omfatta de hushållsnära företagen också nästa år.

Lars Fischer vill nu ha läsarnas hjälp att få in nomineringar på företag som uppfyller alla kriterier.

– Jag kommer sedan att ta hjälp av våra avdelningar för att kolla upp att de företag vi får in verkligen uppfyller dem.

Den som vill kan nominera ett företag på aretsstadforetag@fastighets.se. Den 19 september kommer juryn att träffas och välja vilka tre av företagen som går till final.

– Men vilket av de tre som vinner avslöjas inte förrän på Stora städbranschdagen i Stockholm den 18 oktober då priset delas ut.