Emma Knyckare.

Allt började med en tweet. Sommaren 2017 reagerade komikern och författaren Emma Knyckare på de många rapporterna om sexuella övergrepp under sommarens festivaler. När Bråvallafestivalen valde att ställa in nästa års festival efter flera sexuella ofredanden skrev hon ett inlägg på Twitter. Det löd: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke-män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”. Gensvaret blev stort.

– Många av reaktionerna på det sexuella våldet på festivalerna var att det var ”alkoholens fel”, och ofta fanns också kommentarer av rasistisk kaliber, om att det var ”invandrarnas fel”. Men när jag tittade på statistiken såg jag ju att 97 procent av övergreppen begås av cismän (En cisman är en person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet man, red:s anm.). Då kände jag att det var dags att göra något, säger Emma Knyckare.

Dagarna efter att tweeten publicerats började artister och projektledare höra av sig. Det fanns många som ville förverkliga en festival enbart av och för kvinnor, transpersoner och icke-binära, det vill säga personer som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna. Villkoret gällde både funktionärer, artister och publik. En projektgrupp på drygt 30 personer bildades som under ett års tid arbetat ideellt med att anordna festivalen. Statement festival är världens första stora musikfestival enbart för kvinnor, icke-binära och transpersoner.

– Festivalen är en tydlig markering mot sexuella övergrepp. Vi vill skapa en trygg festival där alla icke-cismän kan njuta av en festival utan att oroa sig. Men vi har också velat ge plats för kvinnor på scen. En kommentar vi fått är att det inte går att boka bara icke-cismän. Men det har inte varit några som helst problem att hitta och boka kvinnor, icke-binära och transpersoner på alla poster. Så att bredda musikscenen handlar bara om att det behövs en attitydförändring, säger Emma Knyckare.

Några månader efter att Emma Knyckare tog initiativet till festivalen exploderade Metoo-rörelsen där yrkesgrupp efter yrkesgrupp vittnade om sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Frågan om sexuella trakasserier hamnade plötsligt högt upp på agendan i samhällsdebatten. Men Statement festival har väckt kritik. Festivalen har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, flera gånger. Nu ska DO granska om festivalen kan bryta mot diskrimineringslagen genom att utestänga cismän från evenemanget. Emma Knyckare berättar att hon förutom den positiva responsen även fått många kritiska kommentarer.

– Mest är det män som hört av sig och undrat varför de inte får komma. Men när jag förklarar att det handlar om att ge en utsatt grupp möjlighet att få ta del av en trygg festival så förstår de oftast, säger Emma Knyckare.

Hon menar att separatism kan vara viktigt i vissa sammanhang för att skapa förändring.

–Jag har tidigare jobbat separatistiskt på flera olika sätt, till exempel när jag arrangerat humorkollo för tjejer. Många gånger är separatism viktigt för olika grupper för att skapa en trygghet. Min man är också med i en diskussionsgrupp enbart för män där de pratar om mansrollen utan att stå till svars inför kvinnor, säger Emma Knyckare.

Hur hoppas du att festivalen blir?

­– Jag hoppas att de som är på festivalen kommer känna att de delar något större än att de gillar samma artister. Att de är med och sätter ned foten mot sexuella trakasserier tillsammans. Jag hoppas också att alla kvinnor, transpersoner och icke-binära känner sig välkomna, inte bara en viss åldersgrupp eller politisk tillhörighet. Det kommer att bli historiskt.

 

Fotnot: En cisman är en person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet man.

Statement festival

Statement festival är en musikfestival enbart för och av kvinnor, transpersoner och icke-binära. Festivalen hålls på Bananpiren i Göteborg den 31 augusti till den 1 september 2018.

Bokade artister är bland andra Loreen, Beatrice Eli, Cleo, Maxida Märak och Frida Hyvönen. Ståuppkomiker som Nour el Refai, Moa Svan, Josefin Johansson och Petrina Solange kommer också att uppträda.