På min arbetsplats fick vi långpass för drygt ett år sedan. Jag har inte önskat dem och är en stor motståndare till dem och anser att det är ett cyniskt utnyttjande av människor. Vårt arbete är tungt, bland det tyngsta inom vården. Att då få arbetspass som kan sträcka sig från 07.00 till 21.30 är inhumant. Det blir 14,5 timmar med påfrestning på både kropp och huvud. Vi sliter ut oss helt.

Efter arbetet ska man ta sig hem och hemma försöker man koppla av och vila upp sig. Man har ont i ryggen, ont i fötterna, ont i händerna, ja i varje ben i kroppen känner man av slitaget som arbetspasset har orsakat. Man är helt uppe i varv och det tar lång tid innan kroppen kan slappna av. Man sover en kort nattsömn för att nästa dag igen kanske gå upp tidigt till arbetet. Arbetsgivaren menar att det finns tid för återhämtning på schemat. Jag menar att en natts sömn inte räcker för återhämtning av detta slitsamma.

När jag berättar om våra långpass får jag kommentarer som: ”Är det ens tillåtet att ha så långa arbetspass?” Ja, tyvärr tillåter arbetstidslagarna detta. En annan kommentar har varit: ”Ja men då har ni lite mer ledighet på schemat med lediga dagar!” Nej, det har vi inte, vi har istället andra kortare arbetspass på fem timmar så det blir inte speciellt mycket ledigt heller.

Det har blivit allt vanligare inom vården att bli påtvingad dessa horribla arbetspass. Hos oss var de tidigare frivilliga, nu är de obligatoriska. Min arbetsgivare ger ingen annan möjlighet och det är ingen skillnad om du är ensamstående förälder, det gäller lika för alla. Inte ens om man kan tänka sig att gå ner i arbetstid och arbeta deltid slipper man passen.

Varför är det ingen som protesterar? Kan det vara så att man inte vågar, för vad är då alternativet när det snålas på personal? Att det införs delade turer? Ur askan i elden. Du går upp tidigt på morgonen och åker till jobbet. Efter att du jobbat ditt pass åker du hem för att sedan återvända till kvällspasset. Vad är det för liv?

Jag uppmanar fler att reagera, och berättar hur jag har gjort: nästa år har Kommunal en kongress dit vi som medlemmar kan skriva och lämna motioner om det vi vill påverka. Min avdelning ordnade en motionsskrivarkväll där jag fick hjälp och råd. Jag har nu skrivit två motioner som skickas till kongressen. En handlar om att jag vill att Kommunal ska verka för att ett (ordinarie) schemalagt arbetspass inte ska överstiga nio timmar. UTAN att delade turer införs.

Den andra handlar om att arbetsgivaren ska införa träning på schemalagd arbetstid. För hur ska vi orka om vi inte har styrkan? Jag hoppas att fler skriver motioner till kongressen.* Var med och påverka! Du kan göra skillnad!

Fotnot: OBS! Motioner till Kommunals kongress 2019 ska vara inlämnade senast 31 augusti 2018.

Jaana Kollinius

Yrke: vårdare på gruppbostad inom LSS.
Bor: Österåker
Detta avgör valet 2018: Rapporteringen om bilbränder och brott gör att människor upplever otrygghet, därför tror jag att lag och ordning blir en av de viktiga frågorna.