Boken ”Nina börjar skolan” av Emi Gunér har vi läst och läst om hemma hos oss. Den handlar om Ninas första termin i förskoleklass och vi träffar henne den dag hon längtat mest efter i hela sitt liv. Så känns det i alla fall på väg till uppropet. Vi möter nervositeten medan man väntar på att det egna namnet ska ropas upp, äckliga toaletter, lösa tänder och luncher i matsalen.

Att balansera på den där gränsen mellan barn och skolbarn, som man gör som nybliven förskoleklassare, fångas upp och går igen på flera vis i boken. Emi Gunér har ett tonsäkert tilltal som går igen i alla hennes böcker om Nina.

I Helena Bross lättlästa böcker om Klass 1B varierar huvudpersonen från bok till bok, vilket är sympatiskt i en annars ganska könsuppdelad barnboksvärld. Varje bok har ett nytt tema och kan läsas fristående från de andra. Det är lite text på varje uppslag vilket gör att de fungerar bra för den som är nybörjare på läsning. Böckernas teman är lagom dramatiska och sådana barnen känner igen från den egna vardagen. Att bli osams med bästisen precis när hon ska bjuda in till födelsedagskalas. Att gå vilse under friluftsdagen i skogen. Att vara den enda som inte tappat en tand och har noll inklistrade tänder på frökens papper där man klistrar in varje tappad tand.

Samma författare har skrivit ”Boken om att börja skolan” som är mer av högläsningsbok. Där hänger läsaren med en hel klass under deras första skolår. Hur funkar det på gympan? Varför har vissa hemspråk? Hur ska man kunna veta vad som händer just den här skoldagen? Det är frågor som får svar i den här boken.

Böckerna om att börja skolan

Nina-böckerna av Emi Gunér. 
● Klass 1B-böckerna av Helena Bross (Lätt-att-­läsa-böcker). 
● Boken om att börja ­skolan av Helena Bross.