I slutet av augusti åker boende och personal på gruppboendet Nya Brogatan i Degerfors till Kreta. Resan har anordnats av kommunalarna Stefan Nilsson och Lena Warnqvist Olsson som båda arbetar på boendet.

Hur fick ni idén att ordna en resa för brukarna?

­–Vi fick idén efter att ha sett tv-programmet ”Greklandsresan” där boende och personal från äldreboenden i Västervik åkte till Grekland. Det var så fint att se hur de äldre levde upp under resan. Då tänkte vi att detta måste bara brukarna på vårt boende få uppleva. Många av dem har aldrig varit utomlands tidigare.

Hur gjorde ni?

–Vi började med att bjuda in anhöriga på en fika för att presentera idén, och vi fick väldigt bra respons. Sedan tog vi förslaget till våra chefer och till politikerna i kommunen. Alla var positiva men politikerna ville inte avsätta pengar i budgeten eftersom det är sparbeting i kommunen. Då bestämde vi oss för att söka pengar och sponsring från företag, vilket vi arbetat med under mer än ett års tid. Vi bjöd också in Dimitrios ”Tackis” Sahkepides som är initiativtagare till ”Greklandsresan” så att han fick dela med sig av sin kunskap. Då blev vi ännu mer inspirerade att genomföra detta.

Varför känns det viktigt att ordna en utlandsresa?

–Vi har rest mycket inom landet och har märkt hur roligt de boende tycker att det är att komma till nya miljöer och uppleva nya saker. En av de boende har varit i Egypten och han pratar ofta om sina minnen från den resan. Vi tycker att alla människor har rätt att få uppleva nya miljöer och att få resa, oavsett förutsättningar. Jag hoppas att vår resa kan inspirera andra att ta liknande initiativ.

Den 31 augusti åker boende och personal på LSS-boendet Nya Brogatan i Degerfors till Kreta. Ett filmteam kommer också att följa med för att göra en tv-dokumentär om resan.