Den personliga assistenten har varit sjukskriven. Sedan i mars 2016 arbetar kvinnan 60 procent och har en fjärdedels vilande sjukersättning. I jobbet ingår sovande jour där man sover på arbetsplatsen och bara gör akuta insatser. 

Med den sovande jouren kom hon upp i mer än 30 timmars arbete per vecka, vilket är mer än vad som är tillåtet med vilande sjukersättningen,skriver Nya Wermlands-Tidningen, NWT.

Enligt kvinnan var den aktiva arbetstiden mindre än en timme varje månad.

Under våren fick kvinnan ett första besked från Försäkringskassan att sjukersättningen dras in. I augusti kom det slutgiltiga beskedet att den personliga assistenten måste betala tillbaka 70 000 kronor.

– Jag förstår ingenting. Min arbetsgivare har varit noga med att skicka in mitt schema till Försäkringskassan och de har granskat och godkänt varje månad, säger kvinnan till NWT.

Försäkringskassans beslut stödjer sig på en dom från kammarrätten i Göteborg från 2015. Enligt den domen ska arbetsförmåga inte bedömas utifrån vad tiden ägnas åt utan det som är avgörande är den tid personen kan arbeta och få lön för. 

Kvinnan säger till NWT att hon inte tänker betala och kommer att överklaga beslutet.