Under sommaren har ett stort antal allvarliga skogsbränder härjat runt om i Sverige. På flera håll i landet har kommunalare med olika yrken frivilligt erbjudit sin hjälp för att underlätta brandmännens släckningsarbete. Skolkocken Sara Svensson bestämde sig för att hjälpa till efter att ha sett ett Facebook-inlägg där räddningsledningen i Älvdalen akut sökte kockar som kunde rycka in och laga mat. Till vardags arbetar hon som skolkock på Slottskolan i Vingåkers kommun.

– Jag bestämde mig efter fem minuter, det kändes självklart att jag måste dit och hjälpa till. Min arbetsgivare var fantastisk som gav mig ledigt och dessutom betalade min lön under veckan som jag var i Älvdalen, säger Sara Svensson.

Under en veckas tid arbetade Sara Svensson med att laga mat åt brandmän och hjälparbetare som arbetade med släckningsarbetet. Hon och de andra kockarna fick låna ett skolkök i Särna där maten lagades under långa arbetsdagar.

– Vi arbetade stenhårt runt 12 timmar i sträck. Vi lagade frukost, lunch och middag åt runt 350 personer. Hemvärnet kom och hämtade maten och fraktade ut den till brandmännen ute i brandområdena. Det var ett oerhört bra samarbete trots den hårda pressen och alla hjälptes åt och stöttade varandra, berättar Sara Svensson.

Även lokalvårdaren Sara Erkki Nordell från Arvidsjaur bestämde sig för att ställa upp som frivillig. När skogsbranden rasade i Reivo naturreservat i Arvidsjaur anmälde hon sig och fick bevaka branden nattetid.

– Vi gick längst brandgatan hela natten och släckte glödbränder som uppstod. Brandmännen var väldigt tacksamma för all hjälp de kunde få, säger Sara Erkki Nordell.

Upplevelsen av att ha bistått med hjälp under en krissituation är något som Sara Svensson kommer att bära med sig lång tid framöver.

– Det var väldigt känslosamt när jag åkte hem, vi som arbetade tillsammans under skogsbranden svetsades ihop på ett särskilt sätt. Hemma var allt lugnt och stilla, inget brann. Jag fick ett annat perspektiv på livet av att arbeta under en sådan krissituation, säger Sara Svensson.