Petri Myllykoski, som är Kommunals huvudskyddsombud på Södertörn, berättar för KA att han redan under våren hade en diskussion med arbetsgivaren om att han ville se en plan för att laga AC-anläggningar i de bussar där det behövs.

– När jag kom tillbaka från min semester var det i princip katastrofläge. Den 19 juli lade jag en 6:6a till arbetsgivaren. Nu är arbetsgivaren skyldig att hitta en lösning, säger Petri Myllykoski.

En av åtgärderna är att lösa av förarna efter två timmar. Nobina har kallat in extra personal.

– Är det temperaturer på över 28 grader då behöver man pausa i svalare miljö. Så varmt har det varit på i princip samtliga bussar, även på dem med fungerande AC.

Enligt Petri Myllykoski har samarbetet med arbetsgivaren fungerat ganska bra. 

– Vi har haft en bra dialog, men som alltid är det att implementera åtgärderna som är det svåra. Södertörn är ett stort trafikområde och den centrala trafikledningen dit man ska höra av sig om något inte fungerar ligger i Solna. Ett viktigt steg är att få dem med i matchen, säger Petri Myllykoski.

Andra åtgärder som har påbörjats är att kalla in firmor som kan laga AC. Där har arbetsgivaren ökat takten. Nobina har också börjat utbilda tekniker som är certifierade, säger Petri Myllykoski.

Det finns också andra mer långsiktiga åtgärder som skulle underlätta för bussförarna. Bland annat att bygga tak på fler depåer. Det skulle också underlätta vintertid.

Enligt Petri Myllykoski är ändå fungerande luftkonditionering den viktigaste åtgärden.

– Ett problem är att arbetsgivaren inte har full koll. Vi fick tidigare redovisat att 76 procent av alla AC skulle fungera, men det stämmer inte. Har man lagat en AC för ett halvår sedan betyder det inte att den fungerar i dag. Där vill vi ha mer korrekt information. De busstyper vi har i dag är konstruerade för att AC:n ska fungera.

Vid ett möte under onsdagen lovade arbetsgivaren att bara fordon utrustade med AC ska få köras ut under eftermiddagarna.

– Vi pratade också om att det vore bra om det fanns en lapp vid förarsätet som talar om när AC:n senast besiktigades, ungefär som det finns i hissar, säger Petri Myllykoski.

Inge Morelius är samordnare för Kommunal på Nobina Sverige. Han anser att samarbetet med arbetsgivaren är bra, men att mycket hänger efter.

– I år har vi haft det extremt. Det har aldrig varit så här varmt. Vi har fått i gång ett bättre systemarbete. Vi vill att man har koll på AC:erna redan i februari, säger Inge Morelius.

Det här är en 6:6a-anmälan

En 6:6a är en anmälan enligt Arbetsmiljölagens 6:e kapitels 6:e paragraf. Det är skyddsombudet som anmäler arbetsmiljön, först till arbetsgivaren, i andra hand till Arbetsmiljöverket om man inte är nöjd med arbetsgivarens svar eller inte får något svar.