Vad gör Kommunal under Europride?

– Vi finns så klart på plats på Prideområdet i LO:s tält. Förbundet kommer också att gå med i Europride-paraden på lördag. I morgon fredag håller Kommunal ett seminarium i Euro Pride House där vi kommer att diskutera hur fackförbunden kan motverka diskriminering och varför HBTQ-frågor är fackliga frågor.

Varför är HBTQ-frågor viktiga fackliga frågor?

– Därför att allas rätt att vara sig själv och att älska den man vill är en arbetsmiljöfråga. På våra arbetsplatser pratar vi ofta om våra privatliv och om vår familj. Om det då uppstår diskriminering mot HBTQ-personer på medlemmarnas arbetsplatser så är det ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Därför är det också en fråga som fackförbunden måste arbeta väldigt aktivt med.

Hur arbetar Kommunal för att motverka diskriminering?

– Vi arbetar på flera olika sätt. Under förra kongressen beslutades att förbundet ska ta fram en ny HBTQ-utbildning som ska vara tillgänglig för förtroendevalda. Det är jätteviktigt att alla som möter Kommunals medlemmar har rätt kunskap i de här frågorna och kan driva dem på ett bra sätt.

Kommunals seminarium ”Alla ska känna sig trygga på jobbet. HBTQ – en facklig fråga?” hålls i Euro Pride House fredagen den 3 augusti. I panelen sitter Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, IF Metalls ordförande Marie Nilsson och LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.