När Johan Lindblom summerar sina erfarenheter från tre dagars intensivt deltagande i möten och seminarier förklarar han att han är överväldigad.

– Det har varit väldigt intensivt. Jag har gått på många seminarier.

Det han tyckt varit mest intressant var ett seminarium som Sveriges bussföretag på onsdagen.

– Det handlade om elbussar och automatiserade bussar bland annat. Jag tyckte det var intressant att höra om ny teknik som kan driva bussar med batteri. Och lite orolig blev jag av att höra om autmatiserade bussar som ska sättas i trafik i Barkaby redan i höst. Visserligen som komplement till linjetrafiken men ändå.

Hur tror du att det påverkar framtiden i bussföraryrket?

 – Om tio, tjugo år så tror jag att vi kanske blivit mer serviceperonal på bussarna än förare.

 

LÄS MER: Bussförare fick biljett till Almedalen

 

Ett annat intressant seminarium han nämner handlade om korruption i upphandlingar.

– Jag ställde frågan om hur man undviker korruption i tjänstemannaledet till civilminister Ardalan Shekarabi, S, och fick ett bra svar. Han menade att fler måste utbildas i antikorruption.

Han har märkt att många seminarier anordnas av företag och arbetsgivarorganisationer.

– Jag saknar en större närvaro av facken. Jag tycker att LO skulle ge utrymme åt fler av sina medlemsförbund. Lite som TCO har TCO Land där deras förbund är representerade.

När du åkte hit var målet att träffa trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson, M, som du menar att ni från facket haft svårt att träffa på hemmaplan. Hur har det gått?

– Jag har inte lyckats. Vi har fått svaret att han inte har tid utan ska återkomma. Jag var på ett seminarium med honom och lyckades få ställa en fråga om hur tjänstemannastyrda upphandlingar gör att vi på depån i Gubbängen snabbt fick ställa om från biogasbussar till att använda biodiesel och metanol också. Han menade att tjänstemän måste kunna byta bränsle. Men mer än så har jag inte träffat honom.

Så du vill fortfarande göra det?

– Ja det vill jag. Jag vill verkligen diskutera upphandling med honom. Det är viktigt för oss i personalen.