– Ingen aning om varför Löfven kommer just hit. De hörde av sig i början av veckan och det var så hemligt, hemligt, säger Gunilla Gardell innan presskonferensen börjar.

Vad han ska prata om är också hemligt än så länge. Men Gunilla vet att det utöver att släppas en nyhet inför valet kommer att handla om pensionerna.

– Det är bra. Jag har arbetat själv i 28 år inom vård och omsorg och har gått ner i tid till 85 procent för att jag inte orkar mer. Men jag har insett att pension kommer jag inte att gå i förrän jag fyller 67 år. Det går inte annars.

När det gäller nyheten hoppas hon att det kommer att handla om löneläget och satsningar på äldreomsorgen.

– Eller att sänka arbetstiden inom äldreomsorgen. En heltid här kan inte vara på 37 timmar i veckan. Det borde vara 35 med bibehållen lön för att alla ska orka.

Stämningen i personalen är förväntasfull.

– Jag känner nästan att jag har fjärilar i magen. Det här blir nog enda gången jag får träffa Löfven, säger hon.

Under sommaren har Gunilla bytt ut jobbet som undersköterska mot bemanningsansvarig. Vi sitter på bemanningsexpeditionen och pratar när en av kollegorna kommer in och undrar var de i personalen ska vara.

– Ät ni däruppe som ni brukar så kommer statsministern runt sedan och hälsar. Han vill ju gå runt och träffa er, säger hon.

Kollegan skyndar vidare och ljudet från en walkie talkie hörs i bakgrunden. Vi rycker båda till och tänker att det nog är säpovakterna.

– Nu är han nog på ingång. Jag måste gå, säger Gunilla och skyndar iväg.

Sedan blir det väntan. En väntan som blir mer nervös av att Mediasverige sakta fyller upp innergården. SVT, TV4, Expressen och Aftonbladet gör vardagsmiljön till hjärtat i den politiska journalistiken. Almedalen har för en stund flyttat in.

Så kommer statsminister Stefan Löfven till sist tillsammans med finansminister Magdalena Andersson. Nyheten som presenteras handlar om att pensionen ska höjas till 70 procent av inkomsten genom att arbetsgivarnas pensionsavgift höjs till 1,8 procent och majoriteten arbetar längre.

– Vanliga löntagare ska ha bra och trygga pensioner, säger Löfven.

Men Gunilla kommer inte att omfattas. Som svar på en av journalisternas frågor svarar Magdalena Andersson att det kommer att ta tid att bygga om pensionssystemet.

– Det kommer att gälla dem som är 20-30 år i dag, säger hon.

Efter presskonferensen är Gunilla ändå delvis nöjd.

– Jag får vara glad för mina kollegor, säger hon.

31 år gamla undersköterskan Amanda Krimi är en av dem.

– Ja, det är väl bra, säger hon. Men jag hade hellre sett att de sänkt tiden för en heltid. Då hade vi orkat mer och kunnat bestämma själva om vi vill spara till våra pensioner, säger hon.

Under eftermiddagen ska flera i personalen fika med Löfven och Andersson.

Vad ska ni säga då?

– Det beror på hur samtalet går. Men att vi vill ha mer lön, kortare arbetstid och fler kollegor, det känns viktigt, säger Amanda och undersköterskan Carina Ydsti nästan i munnen på varandra.

– I dag är jag den enda på min avdelning som arbetar heltid. Inte för att jag är den enda som vill utan för att man inte orkar. Det är fel, säger Amanda och rusar i väg för att hindra en fotograf från att intervjua de boende innan det är dags.

– Vi vill inte att de ska bli oroliga i onödan.