Kommunals mål är att hälften av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna. Samtidigt ska förbundet öka med 5 000 medlemmar i år. En av insatserna för att uppnå detta är en husbilsturné. Den startade på måndagen med ett besök på Räddningstjänsten i Visby och fortsatte till äldreboendet Terra Nova.

Maria Alstäde är fackligt-politiskt ansvarig på Kommunals sektion på Gotland och reser med husbilen två av de fyra dagarna som bilen kör runt på ön.

– Folk tycker att det är roligt, de tycker att bilen är fin och blir glada, säger Maria Alstäde.

Vid Terra Nova bjuder facket på kaffe med choklad och tar upp Kommunals valfrågor.

– Många håller med om att det ska vara schyssta anställningsvillkor och trygga anställningar, säger Maria Alstäde.

Hon delar ut valbroschyren där facket lyfter att allmän visstidsanställning ska avskaffas, att välfärden ska få mer resurser och att avdrag för fackföreningsavgiften ska återinföras. Just att avdraget nu återinförs reagerar flera på eftersom de känner till det.

Trots att husbilen står utanför Attendos boende är det ingen som tydligt reagerar på Kommunals krav på ett vinststopp i välfärden. Samtidigt har inte Maria Alstäde upplevt att någon protesterar när hon pratar om valet. Ändå är hon oklar över hur många av dem hon talat med som kommer att rösta på Socialdemokraterna.

– Politik är en sak man inte pratar om, man vill inte avslöja vad man röstar på, säger Maria Alstäde.

Undersköterskorna Jannika Lerberg och Julia Söderstrand Wikström gick ur för att leta efter en matleverans när de blev ”haffade” av Kommunal.

– Det är jättebra att de kommer ut så att alla får chansen att ställa sina frågor, säger Jannika Lerberg.

Eftersom hon var småstressad tittade hon bara hastigt i valbroschyren och hade inte tid att prata så länge. De två arbetskamraterna har ännu inte riktigt bestämt hur de ska rösta, men förstår att Kommunal tar ställning.

Daniel Glover som är Kommunals arbetsplatsombud på Terra Nova tycker att besöket av valhusbilen är bra. Cirka 15 arbetskamrater har stannat till vid husbilen.

– Folk tycker att det är kul när Kommunal syns, de uppskattar att sitta ner och prata, säger Daniel Glover.

Hittills har han mest förklarat varför det är viktigt att vara med i facket och värvat två nya medlemmar.

De andra 13 husbilarna börja köra runt i landet de sista veckorna i augusti, de flesta startar den 27 augusti. Planen är att varje husbil gör minst två arbetsplatsbesök per dag och dessutom besöker olika marknader och andra evenemang runt om i landet.

Kommunals mål är att prata med 250 000 medlemmar i valrörelsen, häften av dem ska facket träffa.

– Husbilen är ett sätt att göra det, bilen är snygg och väcker uppmärksamhet, säger Leif Nordin, förbundsombudsman och ansvarig för valhusbilarna.

Han tror att husbilarna kan öka antalet samtal.

Vad vill ni uppnå?

– Förhoppningsvis får vi en socialdemokratiskt ledd regering, säger Leif Nordin.

Detta utifrån att Kommunals kongress beslutat om facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna.

– Det är bättre för Kommunals medlemmar, det säger historien, säger Leif Nordin.

Kommunal centralt har avsatt 10 miljoner kronor för valarbetet, kostnaden för hyran av husbilarna uppskattas till 200 000 kronor. Till det kommer det material som husbilarna fylls med. De som bemannar husbilarna kommer i många fall ersättas för förlorad arbetsförtjänst, den kostnaden tar respektive avdelning.