– Det är viktigt att prata om arbetsplatsen, valet i höst och att Socialdemokraterna vill satsa på oss, säger Malin Sjunneborn, fackligt politiskt ansvarig för Kommunal Kungsbacka och S-politiker i Göteborg.

Hon är en av ett 20-tal förtroendevalda som kvällstid ringer medlemmar från avdelning Väst.

Avdelningen har ringt drygt 2 700 samtal, vilket är sex procent av medlemmarna. Målet är att avdelningen ska tala med 23 000 medlemmar innan valet.

– Vi satsar på kvalitativa samtal, det är bra att ringa sina egna medlemmar i sektionen. De blir glada när vi vill höra hur de har det på arbetsplatsen, säger Anna Skarsjö, ordförande avdelning Väst.

Men även om de flesta är positiva när de blir uppringda så finns det de som svarar mer undvikande när samtalet kommer in på valfrågorna. Kommunal har prioriterat mer resurser till välfärden, nej till vinst i välfärden, avskaffa allmän visstidsanställning (ava) och skatteavdrag för fackföreningsavgiften. Här lyfts också samarbetet med Socialdemokraterna.

Malin Sjunneborn pratar ofta om arbetsmiljön. Hittills har hon ringt till 300 medlemmar i Kungsbacka som är en borgerligt styrd kommun. Hon vet att det kan vara känsligt att prata om valet.

– Många säger att de vill bilda sig en egen uppfattning, men att de nu vet lite mer om var Kommunal står och ska läsa på mer och att de ska rösta, säger Malin Sjunneborn.

Inför förra valet ringde Kommunal cirka 55 000 medlemmar, inräknat arbetsplatsbesöken samtalade facket då med 140 000 medlemmar. 

Målet i år är alltså att Kommunal ska prata med hälften av medlemmarna. Ringkampanjen pågår i hela LO. Minst 500 000 medlemmar ska nås innan valet. I midsommarveckan hade LO-facken ringt cirka 138 000 samtal.

– Jag är helt övertygad om att vi har 150 000 genomförda samtal när vi går på midsommarledighet, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

I förra valrörelsen nåddes 237 000 LO-medlemmar av sina fackförbund. Enligt LO:s valanalys fick det fler att rösta på Socialdemokraterna och bidrog till att färre la sin röst på Sverigedemokraterna.