På en förskola i Staffanstorp slår föräldrar larm 2017. Taket på förskolan rivs medan barnen leker med de trasiga eternitplattorna i sandlådan. Plattor som ska visa sig innehålla asbest. På en grundskola i Falun rivs kaklet i elevernas duschutrymme utan en tanke på att arbetet kan frigöra asbest. Samtidigt klär barnen om till gympalektionen i rummet intill. En förälder slår larm till Arbetsmiljöverket och det visar sig att dammet innehåller blå asbest som är den värsta sorten.

Det här är bara två exempel av slarv med asbets-sanering som tidningen Dagens Arbete har hittat i sin granskning.

Den visar att uppdragen ofta går till små byggfirmor som är underentreprenörer i en lång kedja. Många kommuner har gamla skolbyggnader som behöver rivas eller renoveras. Det krävs att man har kunskap om hur det ska göras för att inte riskera att de som utför jobbet eller de runt omkring ska utsättas för asbest, som inte sällan finns i materialet.

Men kommunerna lägger ut jobbet på företag som inte har kunskap om vilka regler som gäller. De miljöinventeringar som ska göras brister och om något går fel slipper kommunen de dyra sanktionsavgifterna och kan peka på företaget som gjorde jobbet. De som får ta smällen är de anställda, ofta utsatta utländska arbetare, och personal och barn i de skolor där det slarvas med saneringen.

Asbest totalförbjöds i början på 1980-talet men finns kvar i gamla skolbyggnader, inbyggt i bland annat branddörrar, fog till kakel, rör och fasadplattor. Förra året rapporterades över 23 000 asbestrivningar till Arbetsmiljöverket. Men sedan Alliansregeringen skar ner på resurserna till Arbetsmiljöverket saknas både inspektörer och tillräcklig kunskap för att klara av att utreda de fall som finns, enligt Dagens Arbete.
 

Fotnot: Dagens Arbete valt att inte namnge de förskolor och skolor där man larmat om asbest, men här finns en lista på kommunerna som det gäller (extern länk).

 

HAR DU BLIVIT UTSATT för asbest på jobbet? Hör av dig till vår reporter Helena Gunnarsson via mejl!