– Jag ska prata med så många som möjligt om hur viktigt det är för Kommunal att rätt parti vinner valet.

Det säger Zekiye Güler Thompson, Kommunals sektion Stockholm Mitt.

För tredje året i rad arrangeras Järvaveckan på Spånga IP ett stenkast från Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Tanken med veckan är att folk och politiker ska komma närmare varandra och att utanförskapet i förorten ska bli mindre. Veckan startade i lördags, då talade Feministiskt Initiativ. Sedan avlöser riksdagspartierna varandra. Även om arrangemanget växt och antalet besökare på måndagskvällen var uppe i närmare 1 700 personer är trängseln långt ifrån så stor som på Almedalsveckan.

På Spånga IP finns förutom partiernas tält Stockholms stad, församlingar, intresseföreningar, företag, arbetsgivarorganisationer, fack och andra som vill ha uppmärksamhet.

När Zekiye Güler Thompson går runt i solgasset för att prata val och fackliga frågor med besökarna är utställarna i majoritet. Några av de första hon frågar är från Liberalerna, nästa är från Lärarförbundet.

På stora scenen deltar förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en utfrågning. Vid ett bord inte långt därifrån sitter tre tjejer och pratar. Zekiye Güler Thompson börjar med att fråga om de ska rösta i höst. När en av dem inte tror det reder de ut vad som gäller. Och det visar sig att hon kan rösta.

Snart har Zekiye Güler Thompson slagit sig ner och fått veta att de tre tjejerna studerar för att bli undersköterskor. Det är mycket att prata om. De har varit ute på praktik, har sett vilka villkor som gäller och kan berätta om arbetsplatser där de anställda inte kan ta rast. Zekiye Güler Thompson som är förhandlingsansvarig för Kommunal på just dessa arbetsplatser säger att hon ska tala med skyddsombuden.

Men efter att ha praktiserat i äldreomsorgen och i LSS är tjejerna bestämda på att de inte ska stanna som undersköterskor utan vidareutbilda sig till sjuksköterskor och läkare.

– Min mamma är undersköterska, hon har två jobb och tar dubbelpass. Men lönen räcker inte, hon är ensamstående, säger Fatima Habib, studerar till undersköterska och bor i Tensta.

Makarem Azzam konstaterar att anställda i vården får stå ut med så mycket.

– Det är så orättvist, lönen och ob-ersättningen är jättedålig, säger Makarem Azzam som själv jobbar som telefonförsäljare och bor i Tensta.

Zekiye Güler Thompson berättar om hur hon hjälper de som haft visstidsanställningar i många år och pratar om hur viktigt det är att vara med i facket. Hon deltar ut broschyrer och visar på fördelar med försäkringar och förhandlingshjälp. Först är alla tre lite tveksamma eftersom de inte har fast jobb och inte vet vad de kommer att tjäna. Men de blir desto mer övertygade innan Zekiye Güler Thompson avslutar och går.

Intill oss går två personer i gröna tröjor fram till andra några tjejer och presenterar sig som centerpartister. Men de hinner inte inleda något samtal. Tjejerna svarar blixtsnabbt att de ska rösta på Vänstern.

Några ungdomar spelar basket i en av montrarna. Förutom utställarna är det många ungdomar här bland tälten. Poliserna är också påfallande många. Från stora scenen konstaterar någon att det aldrig är så mycket poliser i Järva som under politikerveckan.

Representanter från ett världsledande it-företag kommer fram till oss för att bjuda in till ett seminarium som börjar om två minuter. De framstår som desperata när de uppgivet tittar sig omkring för att hitta tänkbara besökare.

Zekiye Güler Thompson kommer att vara på Järvaveckan sex av nio dagar. I slutet av veckan är betydligt fler kommunalare på plats. Då har också Kommunal Stockholm och förbundet en monter. Det är en medveten prioritering att täcka in de dagar då Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är på plats. Det är fler som gjort den prioriteringen. Antalet utställare ökar när de partier som har störst stöd i opinionen talar på Spånga IP.

Järvaveckan är en del av Kommunals valrörelse. Facket har i år varit tydligt med att medlemmarna ska uppmanas att rösta rött. Detta till skillnad från tidigare år då medlemmarna endast uppmanats att rösta.

Kommunal har redan inlett valrörelsen, inte minst med ringkampanjen som ska nå 250 000 medlemmar. Zekiye Güler Thompson har hittills genomfört 50 lyckade samtal.

– Jag pratar om anställningstrygghet och vad partierna står för. Om våra hjärtefrågor, om mer resurser till välfärden. Du kan inte välja lägre skatt om du vill ha högre lön. De vill ofta veta mer, säger Zekiye Güler Thompson.

I valrörelsen har Kommunal prioriterat tre frågor. Trygga jobb, mer resurser till välfärden, vinsstopp och avdragsrätt för både a-kasse- och fackföreningsavgift. Den senare återinförs i juli. Facket ser höstens val som ett ödesval. Det gör även Zekiye Güler Thompson som fruktar för att LAS, Lagen om anställningsskydd, försvinner med en annan regering.

– Om du inte har en akademisk utbildning är anställningstiden din trygghet, säger hon.

Hon argumenterar också för att allmän visstids anställning (AVA) ska bort.

­– Som timanställd kan du inte hyra en lägenhet eller skaffa ett mobilabonnemang, säger Zekiye Güler Thompson.

På Järvaveckan delar hon ut Kommunals broschyr ”Välfärd är trygghet” där fackets prioriterade frågor är listade. Men just den här måndagskvällen när Centerns Annie Lööf strax ska tala har man som besökare snart händerna fulla av broschyrer och tidningar med vitt skilda budskap. Att besökarna kunde varit fler skvallrar både de välfyllda karamellskålarna i montrarna om liksom att det finns tomma platser på bänkarna framför stora scenen. Detta trots att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och välkända riksdagspolitiker från samtliga partier deltar i en utfrågning om det bästa klimatet för småföretagare.

Järvaveckan avslutas söndagen den 17 juni, det är Socialdemokraterna partiledare Stefan Löfven som talar från Stora scenen. Kommunals ordförande Tobias Baudin är på plats.

Järvaveckan arrangeras av föreningen The Global Village.