”Jag hade massor av komplex när jag var ung”, sa Dagny Carlsson när jag nyligen intervjuade henne. Hon har hunnit fylla 106 och är i toppform, vilket bara det är hoppfullt. Om jag sköter mina kort rätt kan jag kanske också gå långpromenader, fika med kompisar och intervjuas av tyska tv-team om 50 år. 

Det är intressant det där, med våra kroppskomplex. Alla har dem. Alla skäms för något. Oftast för att någon sa något dumt någon gång när vi var unga. Något som inte ens var sant. Nu, när vi tittar på de där fotografierna från när vi var 15, så ser vi ju att vi var hur vackra och fina som helst.

Jag har frågat kvinnor i åldrarna 50 till 106 år, om vad de skulle säga till den där unga tjejen de en gång var. ”Håll ut! Det blir bättre. Du är en sådan drottning! Du kommer att lyckas. Det kommer att bli så bra. På något sätt blir det jättebra”, svarar de.

Tyvärr är det inte bara tonåringar som är vilsna i sin kropp och sina liv. Varje vecka möter jag vilsna 50-åringar. Som fortfarande inte vet vad de ska bli när de blir stora. Som fortfarande inte tror att deras kroppar duger som de är. 

Jag tror att alla ängsliga, oroliga medelålders människor också behöver få ett kärleksfullt budskap från framtiden. Om jag skulle skriva ett brev till en vilsen 50-åring så skulle det lyda så här:

1. Lugn. Det är inte bråttom. Statistiskt sett har du minst 30 år kvar att leva. Vem vet, du kanske är en ”late bloomer”. 

2. Det mesta går att lappa och laga, även kroppen och relationer. Men se till att omge dig med snälla människor som har humor. 

3. Välj alltid människor med humor, om du kan välja. Annars får du bara stålsätta dig. De bittra ska också dö. 

4. Har du gjort lite bättre än dina egna föräldrar? Bra, det räcker! Försök inte vara perfekt. Det är taskigt. Låt dina egna barn ha en chans att bli bättre än du.  

5. Om du inte skulle tacka ja till något nästa vecka – boka inte in det om ett halvår heller. 

6. Din rumpa är skitsnygg i de där byxorna. Jag lovar.

7. Bada mer i havet. Lek i vågorna, plaska med tårna, simma och njut. Passa på medan kroppen funkar och du kan gå och stå hjälpligt. 

8. Sluta aldrig dansa. Fira alla framsteg med en liten discodans. Livet suger, sedan dansar vi disco, som Jonas Gardell säger.

9. Sluta genast banta. Du blir bara hungrig.

10. Bli aldrig bitter. ”Ingen vill dricka kaffe med någon som är bitter”, säger Dagny Carlsson. Kanske den största livssanningen av dem alla.

 

PS: Vill du få skratta åt livets ibland brutala kaos, läs då Anne Lamottes nya bok ”Stygn – det går att laga livet när det går sönder” (Libris bokförlag). Igenkänningsgaranti!