Lenita Granlund tycker att all kraft borde ligga på att avskaffa allmän visstidsanställning.

– Det är Kommunals viktigaste fråga, säger hon.

Förra veckan skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och förste vice ordförande Therese Guovelin en debattartikel där de skrev:

”I dag får hälften av alla kvinnor i LO-yrken bara deltid, fastän de flesta vill arbeta mer. Därför vill LO att den som bara har erbjudits deltid eller visstid, får rätt att säga upp sig på dagen. Det pressar arbetsgivarna att erbjuda trygga anställningar, eftersom personal med otrygga anställningar inte längre kan tas för given.”

Karl-Petter Thorwaldsson medgav senare till Kommunalarbetaren att förslaget inte förankrats i LO-styrelsen. Lenita Granlund säger också hon att förslaget aldrig diskuterats i LO-leden.

– Det kan ju låta bra att någon kan sluta samma dag för ett tryggare jobb på heltid. Men vad händer med dem som är kvar på arbetsplatsen. Deras arbetsmiljö kommer att försämras. Våra medlemmar gör ett viktigt jobb och kan inte bytas ut hur som helst. Vi behöver ordning och reda på arbetsplatserna.

Hon är även kritisk till förslaget i Socialdemokraternas handlingsprogram för tryggare jobb som säger att deltidsanställda ska ha rätt till halverad uppsägningstid om de kan byta till ett jobb på heltid.

– Det är samma sak där. Förslaget kan drabba dem som är kvar på arbetsplatsen. Jag förstår inte varför vi ska satsa kraft på ett sådant här förslag. Satsa allt krut på att avskaffa allmän visstidsanställning. Då tvingas arbetsgivaren erbjuda schyssta villkor, säger Lenita Granlund.