Grattis alla Lassemaja-fans – äntligen har ni fått en film som är värdig er kärlek. En film vars berättande, humor och ton dessutom överträffar böckerna om Lasse och Maja med hästlängder. Fullträff för Josefine Bornebusch som regisserat och manusförfattarna Henrik Engström och Mattias Grosin.

Filmen utspelas innan alla andra mysterier eftersom vi får vara med när Lasse och Maja träffas på Vallebyskolan för allra första gången. Men snart är det första mysteriet i gång och när en av dem blir huvudmisstänkt är det enda raka att de startar en egen utredning för att sätta fast den riktiga tjuven.

”Som Lasse och Maja var i den här filmen är mer som det är med kompisar på riktigt” var medföljande åttaåringens kommentar efter filmen. Det vill säga, lite komplicerat emellanåt, det är inte alltid lätt att vara kompis och göra rätt. Och just det lyckas Josefine Bornebusch skildra i den här filmen, utan att göra avkall på tokroliga figurer och spänning.

Alla dem vi känner igen från Valleby finns kvar; polismästaren, rektorn, vaktmästaren. Det känns som att skådespelarna har haft roligt under inspelningen och det har smittat av sig på filmen. Nu vill vi se fler Lassemaja-filmer från Bornebusch.