Nu på förmiddagen presenterar Socialdemokraterna ett arbetsmarknadspolitiskt program. Löfven nämnde i sitt tal på förbundsmötet helt kort vad det kan innehålla.

– Jag hinner inte dra alla punkter. Men låt oss säga så här: vi vet att hyvlingen av timmar, och staplingen av visstidsanställningar är ett otyg på svensk arbetsmarknad. Jag vet också att rätten till heltid behöver skärpas och de delade turerna behöver bekämpas, sade statsministern och fick rungande applåder av Kommunals ombud.

Vid en frågestund efteråt förtydligade han och bekräftade det som Sveriges Radios Ekot avslöjat på förmidagen.

– Ava:n (allmän visstidsanställning) åker bort, det går vi till val på.

 

LÄS OCKSÅ: Baudin välkomnar besked om visstid

 

Löfven skickade också med varningssignaler till Kommunals medlemmar, om de väljer andra alternativ än en S-ledd regering i valet.

– Det här måste Kommunals medlemmar förstå, att blir det en högerregering med moderater och sverigedemokrater, då blir det mindre anställningstrygghet.

Det halvtimmeslånga talet handlade av förståeliga skäl mycket om sådant som Kommunals medlemmar brottas med varje dag, brist på resurser, brist på arbetskläder, sjukskrivningar, status och arbetsvillkor.

Han bockade av vad han tycker att hans regering åstadkommit men lovade också mer. Han tog upp förslag som är kända sen tidigare som bland annat innebär fler anställda i sjukvården och äldreomsorgen. Utredningen om en undersköterske-legitimation och förslaget om vinster välfärden hann han också med.

 

LÄS OCKSÅ: Tio S-punkter ska ge tryggare jobb

 

Han försökte tona ner oron för inskränkningar i konflikträtten för fackföreningar. Den utredning som regering tillsatt med anledning av situationen i Göteborgs hamn kommer inte leda till försämringar för löntagarna, lovade han.

–Vi kommer naturligtvis aldrig ändra maktbalansen på svensk arbetsmarknad till löntagarnas nackdel, vi kommer aldrig tillåta någon avtalsshopping, vi kommer aldrig att tillåta att arbetsgivare ska få välja vilken motpart de vill teckna avtal med, försäkrade Stefan Löfven.

De aviserade skärpningarna av migrationspolitiken försökte han också bädda in i ett budskap om att det handlar om trygghet och arbetarvänlig politik.

– I vårt starka samhälle ställer vi både högre krav och ger stora möjligheter. Men vi vet också att om integrationen ska fungera och människor ska bli en naturlig del av vårt samhälle, då måste Sverige också ta emot färre flyktingar än vi gjort de senaste åren, så enkelt är det.