Efter att statsminister Stefan Löfven inlett förbundsmötets andra dag med löften om att skrota hyvlingar och allmän visstidsanställning tog Tobias Baudin och IF Metalls Marie Nilsson över scenen. Fokus var fackens roll inför höstens val.

– Vi ska prata val i varje sammanhang, sa Marie Nilsson.

Att facket lägger resurser på valet motiverade hon med att medlemmarna har nytta av en industripolitik som gynnar dem och att det har betydelse för Kommunals medlemmar vilka politiker som blir deras arbetsgivare i kommun och landsting.

Tobias Baudin tog just det som ett argument för att Kommunals medlemmar också ska ta plats på listorna inför höstens val.

– Vi gör det för att det gynnar medlemmarna, därför ska vi engagera oss ännu mer, sa han.

De två har tillsammans besökt både industrier och sjukhus runt om i landet. Båda lyfte fram att industri och välfärd är beroende av varandra. Det måste finnas förskola för att industriarbetarna ska kunna gå till jobbet.

Inför valet skräms Marie Nilsson mest av de borgliga partiernas förslag som gäller lönebildningen. Tobias Baudin fruktar skattesänkningar som ökar utmaningarna för välfärden när den stora kullen av 40-talister också behöver vård och omsorg.

Budskapet från de båda fackförbundsledarna var tydligt, medlemmarna får det bättre med en S-ledd regering.

För att nå dit riggar också Kommunal sin organisation runt om i landet. Förbundsmötet fick ta del av erfarenheter från Norrbotten och Bergslagen. I Luleå har facklig politisk samverkan lett till förslag om ett lönelyft på 1200 kronor för underskötskor i hemtjänsten. I Dalarna har Kommunal och S lovat fasta jobb till nyutbildade undersköterskor och barnskötare.