– Våra branscher växer så det knakar, och till och med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) går ut i artikel efter artikel och understryker att problemet inte är pengarna, nej det svåra är att få tag i personal, sade Tobias Baudin.

Till tonerna av Petter-låten ”Början på allt”, äntrade en till synes taggad Baudin talarstolen.

Och han inledde med att berömma förbundets alla förtroendevalda för att ha brutit trenden. Efter krisen för två år sedan vänder nu alla siffror uppåt, menade Baudin och pekade bland annat på Sifos anseendemätning där Kommunal gått från minus 19 i anseendeindex till plus två på två år.

– Jag tror inte vi riktigt förstår vilken otrolig upphämtning det är. Det är den snabbaste återhämtning som Sifo någonsin sett bland intresseorganisationer, hävdade han.

 

LÄS OCKSÅ: Fem ombud om att värva medlemmar

 

Trots att Kommunal värvade fler nya medlemmar 2017 än något annat år på 2000-talet så krävs det så mycket mer, påpekade Baudin. Om medlemsvärvningen fortsätter i dagens takt kommer organisationsgraden att sjunka med två procent om året, påminde han.

Målet är att få ett överskott på minst 5 000 medlemmar varje år, sade Baudin och återanvände ett gammalt slagord från den förre S-statsministern Göran Persson: ”alla ska med”.

– För mig är slutsatsen självklar. Insatser för medlemsvärvning och höjd organisationsgrad ska vara Kommunals allra högsta prioritet. Alla verksamheter och alla aktiviteter måste ställas mot den prioriteringen.

Innan Tobias Baudin avrundade sitt halvtimmeslånga tal övergick han till att prata om det stundande valet, och uppmanade kongressombuden att prata med medlemmarna om konflikten mellan SD och de borgerliga å ena sidan och Socialdemokraterna å den andra sidan. Och han målade upp tre frågor där skillnaderna är tydliga: skattesänkningar, vinster i välfärden och avdragsrätten på fackavgiften.

– Det är vår konflikt, den ska vi diskutera med blivande medlemmar. Det ska vi lyfta i vårt opinionsbildande arbete.