Tobias Baudin är berörd av berättelserna om Cilla, Rolf, Ban, Anna-Lisa och Sven.

– De visar hur viktigt det är att kämpa för att jämlikhet i vårt samhälle. Ytterst handlar det om att människor ska ha trygga jobb med lön att leva på som också gör att de får en pension de kan klara sig på.

Han tillägger att välfärden måste byggas ut genom att höja ersättningen och förbättra villkoren i arbetslöshets- och sjukförsäkringen.

­– Regeringen har gjort en del. Men vi är inte nöjda. Vi kommer att ligga på för att villkoren i dessa försäkringar blir bättre och pensionerna höjs.

Allt fler hamnar under fattigdomsgränsen.

LÄS OCKSÅ: De lever under fattigdomsgränsen

Kommunals viktigaste fråga i valrörelsen är att få bort Allmän visstidsanställning ur Lagen om anställningsskydd.

– Den har bidragit till att de otrygga anställningarna har ökat. Därför måste den anställningsformen bort, säger Tobias Baudin.

Kommunal ställer krav om ökad jämlikhet.

– Vi kan inte bara ha ett paradis för de rika. Men vi kan inte få ökad jämlikhet med sänkta skatter, otryggare jobb eller lagstiftning om jobb med lön under kollektivavtalen som Alliansen vill införa.

Tobias Baudin hoppas att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister. Men Kommunalarbetarens granskning visar att klyftorna har växt med både socialdemokratiskt styrda och alliansregeringar.

Sedan 1995 har andelen av befolkningen som lever under den relativa fattigdomsgränsen, enligt EU:s definition, fördubblats från 7 till 14 procent.

– Jag tror att våra medlemmar kommer att få det värre om Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna får regera. Då kommer klyftorna att öka ännu mer. Men Kommunal kommer att ställa krav på regeringen att minska klyftorna, oavsett vilken regering det blir efter valet.

Tobias Baudin säger att krav om ökad jämlikhet är viktigt därför att många av de som lever på marginalen är Kommunals medlemmar.

Har då inte Kommunal en del i ansvaret för att dessa medlemmar inte har fått del av välståndsökningen på samma sätt som de med högre inkomster?

– Jo, det har vi. Just därför måste vi fortsätta att kämpa för tryggare jobb och rätt till heltid. Och att lägstalönerna höjs i våra avtal. Samtidigt som vi fortsätter att ställa krav på politikerna att höja pensionerna och förbättra villkoren i arbetslöshets- och sjukförsäkringen.

Kommunal satsar stor kraft på värva medlemmar. Tobias Baudin säger att det är viktigt att förbundet också övertygar dem som lever på marginalen att vara med, även om de kan tycka att avgiften är för hög eller att de inte får den hjälp de behöver av facket.

– Det är ju genom facket som deras löner kan höjas och arbetsvillkoren förbättras. Vi kämpar också för bättre pensioner och utbyggd välfärd som ger våra medlemmar en bättre vardag. Facket är bra om något händer på jobbet, det minns jag själv då jag arbetade som vikarie, säger Tobias Baudin.