Läget är så ansträngt att personalens hälsa riskeras. Det påverkar även patientsäkerheten på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Det anser huvudskyddsombudet som uppmärksammat arbetsgivaren på en rad arbetsmiljöbrister. Även Arbetsmiljöverket har fått kännedom om detta.

– Bemanningen brister, vi har inte rätt kompetens på sjuksköterskesidan och undersköterskorna får jobba för två och lära upp nya, säger Sandra Forsberg, huvudskyddsombud, Kommunal.

Även återhämtningen brister. Kommunal larmar också om att möjligheterna till återhämning blir ännu sämre om ett nytt schema införs. Farhågor finns för att bemanningen är otillräcklig om en stor olycka inträffar.

Arbetsgivaren tar nu fram en handlingsplan. Beroende på hur den ser ut kan Kommunal gå vidare till Arbetsmiljöverket och fullfölja begäran om en åtgärd enligt 6:6 a, Arbetsmiljölagen.

– Man behöver se över rekryteringen och få in mer kompetens. Det finns stort behov av återhämtning. Vi ser absolut att sjukskrivningarna ökar bland undersköterskor och sjuksköterskor. Det är mycket huvudvärk, mag- och tarmproblem, säger Sandra Forsberg.

Redan för tre år sedan rapporterade KA om ett ansträngt läge med många vakanta sjukskötersketjänster. Samtidigt hade underskötersketjänster dragits in och de som var kvar kämpade för att skola in nyanställda sjuksköterskor. Nu är läget det samma, enligt Sandra Forsberg.

För tre år sedan hade sjuksköterskorna fått ett extra kristillägg, men inte undersköterskorna vilket också gick ut över arbetsmiljön. Men facken tog kampen tillsammans och till slut fick även undersköterskorna del av tillägget.

Men förra sommaren stod det klart att arbetsgivaren ville ändra villkoren. När en ny ersättningsmodell presenterades i våras stod det klart att undersköterskor och sjuksköterskor återigen får olika ersättning.

– Orättvisan kan bidra till en sämre arbetsmiljö. Jag tror att det kokat under ytan sedan i juni i fjol, säger Sandra Forsberg.

Områdeschef Petra Svedberg säger att åtgärder pågår och att ledningen är medveten om arbetssituationen, uppger P4 Värmland.

– Vi tar deras upplevelser på största allvar, säger Petra Svedberg till P4 Värmland.

I veckan kom också besked om planer på en ny akutmottagning. De senaste åren har flera akutmottagningar i länet lagts ned. Samtidigt har besöken i Karlstad ökat, ifjol besökte 65 000 patienter akuten i Karlstad. Den är bygd för 34 000 besökare per år, uppger P4 Värmland.

– Det bygget ska vara klart om sex till åtta år. Det är alldeles för länge, det beslutet skulle ta tagits tidigare, säger Sandra Forsberg.

 

Fotnot: Bilden på Centralsjukhuset i Karlstad är licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.