– De flesta tycker inte att det är värt pengarna att skjuta på semestern. Vi behöver vår ledighet.

Det säger Hanna Söderberg och Marie Törnlund, undersköterskor på intensiven på Hudiksvalls sjukhus.

Hanna Söderberg har trots det beslutat sig för att bara ta tre veckors semester under sommaren i år.

– För den vecka jag skjuter på får jag ut 9000 kronor efter skatt som bonus. Jag tycker egentligen inte att det är en bra ersättning, men jag tjänar så dåligt och min dotter ska ta körkort så jag behöver pengarna. Annars skulle jag aldrig göra det, semestern under sommarmånaderna är värd så mycket.

På deras arbetsplats på intensiven arbetar de treskift, vilket är slitsamt och de tycker båda att det egentligen kräver en längre ledighet för att man ska orka med året ut.

– Jag behöver mina fyra veckors semester och skulle aldrig skjuta på en vecka. Jag gjorde ett extrapass förra året och då fick jag 3000 kronor för en dag, men det är mindre än när vi har kvalificerad övertid så jag tycker att det är jättedåligt. Jag har skrivit upp mig för ett pass i år också men ska stryka det för det är inte värt pengarna, säger Marie Törnlund.

I region Halland kan sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar hela sommarperioden få 35 000 kronor i bonus.

– Här handlar det främst om sjuksköterskor, jag tror inte att det var så vanligt för undersköterskor förra året.  Och man kan inte planera att hoppa över sommarledigheten och ta pengarna istället utan det är på arbetsgivarens initiativ, om behovet finns. Tanken är att man ska lägga sin semester och sedan får man frågan om arbetsgivaren inte löser det, säger Görel Stoltz, sektionsordförande för Kommunal.

Ur arbetsmiljösynpunkt är extrabonusen ingenting hon förordar.

– Vi har det ganska tufft här på sommaren eftersom Halland invaderas av sommarfolk, och de blir också sjuka. Personalen behöver sin ledighet.

Sommarbonus

I drygt hälften av landets 21 landsting och regioner gäller sommarbonusen både sjuksköterskor och undersköterskor (och i vissa fall andra yrkesgrupper). I realiteten är det dock färre undersköterskor som blir aktuella för bonus jämfört med sjuksköterskor eftersom arbetsgivaren fattar beslut om bonus utifrån det behov som finns.
Bonusen varierar och räknas på olika sätt i olika landsting (och är i många fall högre för sjuksköterskorna).
Region Jönköpings län har ingen sommarbonus alls medan ett flertal regioner och landsting endast erbjuder sjuksköterskor bonus.