LÄS OCKSÅ: Glada kocken gör barnens mat rolig

 

Det här behöver du:

50 g jäst 
3 dl vatten (ljummet)
3 dl mjölk
75 g smör
2 tsk salt
0,5 dl sirap (ljus)
ca 1,4-1,6 dl vetemjöl

Dekoration: 12 st pumpakärnor

 

Så gör du:

1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och vattnet. Rör tills jästen löst upp sig.

2. Tillsätt smör, sirap och vetemjöl lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg tills degen släpper från bunkens kanter. Tillsätt då saltet och knåda degen lite till och låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

3. Dela degen i fyra bitar och dela varje bit i två bitar. Den ena biten plattar du ut till en stor kropp. Den andra delen av degen delar du till en stor bit och åtta mindre. Rulla den stora biten till en boll (huvud) och de åtta små bitarna till långa längder (ben).

4. Lägg/montera sedan ihop alla bitarna till en spindel direkt på en plåt med bakplåtspapper, (en på varje plåt) och pudra över mjöl. Gör ögon och mun på spindeln genom att trycka in tre pumpakärnor i degen.

5. Låt bröden jäsa i cirka 30 minuter och grädda därefter i ugnen på 220 grader i cirka 8-10 minuter.

6. Låt bröden svalna på galler.