Det är så bestämt i det kommunala stadshuset att i stort sett all vård ska ske i hemmet. Korttidsboendena är i princip stängda så patienterna skrivs ut så fort som möjligt från sjukhusen där det inte alls finns plats. Där sysslar de inte med långvård eller rehabilitering. Även de som sondmatas får nu njuta av hemmets lugna vrå. 

Hur kommer det sig att vi betalar så lite skatt? Hur blev det så att vi inte förstod vad jobbskatteavdrag kommer att leda till?

I det gamla bondesamhället var det svärdöttrarna som fick ta hand om de gamla svärföräldrarna. Det är inte konstigt att detta system försvunnit och ersatts med en äldrevård där professionella tar hand om våra gamla. 

Vi behöver inte få tillbaka den stora kvinnofällan. Att vi ska vara ännu mer behövda än vi redan är, med dagens pressade arbetsliv och krav på effektivitet. Nej tack, vi behöver bli mindre behövda. Vi behöver kunna välja hur mycket vi vill vara behövda. Det är inte tillfredsställande att vara tvungen att gå ner i arbetstid, rusa till lilla mamma efter jobbet eller på natten för att nattpatrullen inte har hunnit förbi.  Eller städa eller duscha den gamla. 

Ännu värre är det för småbarnsföräldrar som både måste ta hand om gamla sjuka föräldrar och småbarn. 

Vilka krav kan ställas på människor? 

Hur ser vård- och omsorgspersonalens situation ut med alla möjliga och omöjliga krav som ska uppfyllas, trots alla besparingar som gjorts de senaste 25 åren?

Jag anser inte att det är min uppgift som anhörig att göra det som vi alla betalat skatt för.

Jag vägrar! 

Nej tack, till att göra det som vård och omsorg ska ha resurser till. Bort med jobbskatteavdraget! Inför skatter som reglerar ett mer jämlikt samhälle. Där de som har mer betalar mer, och inte mindre, och de som har mindre betalar mindre. Inte som i dag, då arbetslösa, sjuka och pensionärer betalar mer i skatt. 

Vård, omsorg och utbildning ska ske i offentlig regi där vinstintresset inte finns. Det behövs mer resurser till det som vi alla har behov av.

Det är inte svårt. Det krävs bara lite politiskt mod.

 

Marita Larsson

Marita Larsson

Yrke: ”Anhörig som vågar vägra”.
Bor: Luleå.
Avgör valet 2018: Välfärdsfrågorna.