I Västerbottens läns landsting ökade lönerna allra minst, enligt KA:s granskning av medellöner i samtliga landsting/regioner för Kommunals medlemsgrupper. Vaktmästarna är det tydligaste exemplet. I kommunerna har deras medellöner ökat nästan dubbelt så mycket jämfört med landstingen. Mellan Västerbottens läns landsting och Umeå kommun är gapet ännu större. 

–  Jag tycker inte att det borde vara så stor skillnad, säger Eva Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Medellöner för landstingsanställda

 

Ökningen i kommunerna totalt var 2,3 procent i fjol. I landstingen 2,1 procent. Västerbottens läns landsting hade den lägsta ökningen, 0,4 procent. En förklaring kan vara att många har gått i pension och att nyanställningar har skett på lägre lön, vilket gör att medellönen blir lägre.

För Eva Johansson är skillnaden mot hennes förra jobb ännu tydligare. I industrin hade hon drygt 15 000 kronor mer i månaden än vad hon fick som nyanställd i landstinget. Både nu och då körde hon truck. Förr med material, i dag med patienter. 

– Det är mer ansvar när det är en människa, säger Eva Johansson.

Hon är snart 30 år och har i fyra år kört patienter i sängtruck, rullstolar och på britsar inom sjukhuset, samt i golfbil till och från patienthotellet.

– Jag har 21 700 i lön nu. Det är besvärligt när man har familj och ska köpa hus, då får man höra att man är en låginkomsttagare. Det är tungt, säger hon.

Jobbet i landstinget är hennes första fasta, hon kom in som vikarie på 18   400 kronor i månaden. Då hade hon varit arbetslös och tänkte att det var bäst att tacka och ta emot. Även om medellönen för vaktmästare i kommunen är högre har hon inte tänkt på att byta, nu när hon har en fast tjänst.

 

LÄS OCKSÅ: Deras medellön ökade mest

 

Kommunals Karin Svedlert är inte förvånad över att medellönerna har ökat så lite. Förr fanns det en lokal ingångslön som låg över det centrala avtalets, nu är den borta. Att ökningen är så låg för vaktmästarna tror hon beror på att det finns många att anställa. 

–  Västerbottens läns landsting har fokus­erat mycket på att det varit brist på sjuksköterskor, när man väl fått tag i sjuksköterskor så har man gett dem hög lön, säger hon.

Ett lokalt avtal ger sjuksköterskorna sedan i fjol nio procent på två år och en lägstalön på 26 000 kronor. I fjol skenade också kostnaderna för hyrläkare i Västerbotten. Karin Svedlert anser detta påverkar Kommunals yrken.

–  Det tas av den totala budgeten, man måste spara in någonstans, då är det kanske på våra grupper, säger hon.

Daniel Strömberg är förhandlingschef i Västerbottens läns landsting. Han hävdar att hyrkostnaderna inte har påverkat Kommunals yrken. I stället framhåller Daniel Strömberg för Kommunals yrken löneökningar på 2,7 procent 2016 och på 2,6 procent 2017. Och att individuell lön tillämpas vid nyanställning.

–  Där medellönen inte har stigit mycket är anledningen generationsväxling, säger han. 

 

>