Tobias Baudin.
Tobias Baudin.
Foto: Jonas Malmström

– Det är så klart väldigt glädjande att vi åter är på plus och att vi är den organisation som tar det största klivet och förbättrar oss rejält, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kantar Sifo undersöker varje år vilket anseende olika intresseorganisationer har. Man använder ett indexmått med en skala från minus 65 till plus 135. Genomsnittet för alla organisationer i undersökningen är plus 35.

Kommunal låg på siffror mellan 10 och 15 i anseendeindex innan Kommunalskandalen 2016, efter det rasade förtroendet rejält. Minus 19 2016 lyftes till minus 8 i fjol. Och nu har alltså Kommunal lyckats kravla sig precis över nollstrecket med plus 2.

– Det visar att med stenhårt arbete och med ett lagarbete så går det verkligen att komma igen, säger Tobias Baudin.

Inom ett par år ska Kommunal tillbaka till ”gamla nivåer”, enligt Tobias Baudin, men ett långsiktigt mål är att komma upp till 30 ungefär, säger han.

 

Anseendeindexet är annars ganska dyster läsning generellt för fackförbunden och för LO-förbunden i synnerhet. Det LO-förbund som har högst anseende är Elektrikerförbundet med 35, samma som förra året. Seko har ökat något liksom Byggnads medan IF Metall ligger kvar på sina 28.

Näst lägst anseende av de undersökta organisationerna har LO med 15. Tappar mest gör TCO som hade 39 förra året men har 32 i år.

Det fackförbund som har högst anseende i årets undersökning är Jusek med 48, men de ingick inte i förra årets undersökning.

Högst anseende i år av alla organisationer, liksom förra året, har Friluftsfrämjandet, följt av Naturskyddsföreningen.

Undersökningen bygger på cirka 5 000 intervjuer i form av webbaserade enkäter.