På sektionen i Kalmar har medlemmarna hittills hämtat 630 chokladbitar som ska inmundigas till fika under dagarna. Kalmar kommun är fairtrade-certifierad och erbjuder alltid rättvisemärkt kaffe och te.

– Vi brinner verkligen för det här och har gått ut i alla våra sociala medier-kanaler. Våra 3 000 medlemmar vet att det bara är att komma och hämta fika och broschyrer här, säger Pierre Olsson, som är expeditionsansvarig på Kommunals sektion i Kalmar. 

Kommunal uppmanar årligen sina medlemmar att delta i World Fairtrade Challenge. Förra året var det 88 000 kommunalare som fikade rättvisemärkt och tog därmed hem segern.

Varför är det viktigt att delta i den här utmaningen?

– För mig är det självklart. Jag brinner för att arbeta fackligt och för att vi ska få schysta förutsättningar. Vi i Kommunal kan inte bara slå oss för bröstet nationellt utan måste påverka det vi kan även internationellt, säger Pierre Olsson. 

Fotnot: Mikael Gren och Despina Mitsialou (bilden ovan) jobbar på vård- och omsorgsboendet Varvet i Kalmar och deltar i World Fairtrade Challenge.

World Fairtrade Challenge och Fairtrade

Mellan den 7–9 maj anordnas World Fairtrade Challenge i ett 20-tal länder. Förra året fikade över två miljoner rättvisemärkt. Under kampanjperioden registrerar man sig och bjuder in människor att fika.
Fairtrade, rättvisemärkt, är en certifiering för att små producenter i länder med utbredd fattigdom ska kunna förbättra sin ekonomiska och social situation.
Källa: Fairtrade Sverige