Många barnskötare och förskollärare som engagerat sig i Förskoleupproret, ett opolitiskt upprop för bättre arbetsvillkor i förskolan, har beställt orangea tröjor med texten ”Förskoleupproret” och ”#Pressatläge”. Men på jobbet har chefen satt stopp för att bära tröjorna. En del arbetsgivare likställer det med att bedriva politisk opinion, något som väckt ilska hos anställda. Partille kommun har till och med gått ut med ett centralt förbud mot tröjorna. Men det finns också arbetsgivare som går mot strömmen.

 

LÄS OCKSÅ: Tystnadskultur utbredd i förskolan

 

I Malmö stad har förskoleförvaltningen slagit fast att det är okej att både bära tröjorna och sätta upp affischer med information om Förskoleupprorets manifestation i början av maj. Ett dokument med information om vad som gäller har tagits fram i samarbete med representanter för Förskoleupproret och Lärarförbundet. Övrig information om upproret får sättas upp på Lärarförbundets informationstavlor som finns ute på förskolorna, berättar Peter Lindberg, som är tillförordnad förskoledirektör i Malmö. 

Peter Lindberg.
Peter Lindberg.

– Vi var först i landet med att ha en särskild förskoleförvaltning och tycker det är jättebra att kommunerna satsar på förskolan. Då välkomnar vi en debatt nationellt om förskolan och den skolform som förskolan är. Vi tycker generellt att förbud inte är av godo och vi vill vara transparenta. 

I dokumentet som skickats ut till de anställda står bland annat att ”Förskoleförvaltningens grundinställning är att vi ser positivt på att många olika röster höjs kring förskolefrågor.” När det gäller tröjfrågan har Malmö stad förklarat sig neutral. 

– Vi kommer inte förbjuda medarbetare att ha tröjan, men vi har också sagt att de som har den på sig ska vara beredda att svara på frågor om Förskoleupproret och vad det innebär och Malmös arbete i de här frågorna, säger Peter Lindberg.

Att information från Förskoleupproret skulle bidra till att oroa föräldrarna, som andra arbetsgivare hävdat, är inget som bekymrar Peter Lindberg.

– När det gäller de krav som Förskoleupproret har så har vi arbetat med samtliga frågor de driver. Vi är transparenta med att vi fortfarande har utmaningar men vissa av deras krav har vi redan genomfört, exempelvis ett kollektivavtal med Kommunal och Lärarförbundet om att samtliga yrkesgrupper ska garanteras verksamhetsutveckling som planeringstid, säger Peter Lindberg.