Över 20 000 anställda i förskolan har skrivit under Förskoleupprorets upprop för bättre arbetsvillkor i förskolan. Förskoleupproret, om säger sig vara opolitiskt och har stöd av facken, kräver bland annat mindre barngrupper, bättre bemanning och högre löner. Som ett sätt att visa stöd för kraven bär barnskötare och förskollärare Förskoleupprorets orangea tröjor. Men flera anställda vittnar om att det ogillas av chefen.

På sociala medier är anställda upprörda och tycker att arbetsgivaren tar ifrån dem deras yttrandefrihet. Några är också oroliga över om de kan straffas för att ha burit tröjan. Mariam är en av de barnskötare fått beskedet att hon inte får ha tröjan på sig på jobbet.

– Vi blev förbannade och har tröjan på oss ändå, men under en annan tröja. Allt som förskoleupproret beskriver känner vi igen oss i, med stora barngrupper och för lite personal. Jag bär den här tröjan för att stå upp för vårt yrke och visa för alla vårdnadshavare och politiker hur det ser ut i förskolan idag, säger Mariam som jobbar på en privat förskola och inte vill uppge sitt riktiga namn eller var i landet hon arbetar.

Tröjorna var olämpliga ansåg chefen och skulle oroa föräldrarna. Men Mariam menar att föräldrarna ändå ser hur situationen är.

– Jag tror inte vårdnadshavarna vill att det ska vara så lite pedagoger på så många barn. Jag tror att de skulle vara med oss, inte mot oss.

 

LÄS OCKSÅ: Tystnadskultur utbredd i förskolan

 

I Partille kommun har man centralt gått ut med ett tröjförbud. Att bära tröjan på arbetstid är att bedriva politisk opinion eftersom beslut om barngrupper och bemanning fattas av politikerna. Det menar HR-chef Mats Nilsson. Ett annat skäl till förbudet är hur föräldrarna reagerar.


– Hade jag varit förälder hade det inte känts tryggt att lämna mitt barn på en förskola där personalen har en tröja med texten ”pressat läge”.

Har inte föräldrarna rätt att få veta hur situationen i förskolan är?

– Absolut. Vi har inga problem med att man berättar att man är en personal kort en dag eller så. Men vi håller inte med om att vi har en dålig kvalitet förskolan i vår kommun. Det är en orättvis bild.

Mats Nilsson menar att flera av de anställda i Partilles förskolor tvärtom känner sig påhoppade av den negativa mediala rapporteringen kring Förskoleupproret. 


– De är stolta över den verksamhet vi bedriver och känner inte igen sig i Förskoleupprorets beskrivning av hur dåligt det är, säger han.


Ni har inga problem med dålig arbetsmiljö i era förskolor?

– Vi ligger inte högt i sjuktal om man jämför med andra kommuner i Göteborgsregionen, säger Mats Nilsson.

KA ber Mats Nilsson ta fram siffror för andel sjukskrivningar i förskolan. För förskollärare är sjukfrånvaron 12,7 procent och för barnskötare 9,1 procent.

Hur kan ni inte tycka att det är högt?

– Absolut är det högt. I förskolan och i skolmiljön i stort är det höga sjukskrivningstal. Men vi ligger inte högt i jämförelse med våra grannkommuner. Jag är övertygad om att vi kan hålla en bra kvalitet även utifrån höga sjuktal, men vi accepterar inte att de är så här höga och vi jobbar med att få ner det.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal: ”Vi stöttar om det blir problem”

 

En titt i Skolverkets statistik för 2017 visar att barngrupperna i Partilles förskolor är större än vad myndigheten rekommenderar. För stora barn ligger snittet på 18,8 barn och för småbarnsgrupperna 14,3 barn per grupp.


Hur går ett sådant här tröjförbud ihop med de anställdas yttrandefrihet?


– För mig så har det inte med yttrandefriheten att göra. Vi värnar jättemycket om den, men det här handlar om vad de gör på sin arbetstid och att de bedriver politisk opinion mot vår verksamhet. Vi har en upparbetad struktur och samverkansprocesser med facket för att ta hand om arbetsmiljöfrågor. Vi har en oerhört välfungerande lokalavdelning för Kommunal som vi har ett bra samarbete med.Kommunals sektion i Partille skriver i ett sms till Kommunalarbetaren att de stödjer uppropet #pressat läge och uppmanar medlemmar att delta i den manifestation som planeras i Göteborg den 26 maj. ”Att få förmedla hur den faktiska vardagen ser ut i dagens förskola är en självklarhet för oss”, skriver ordföranden Katarina Brännström. Medlemmar som har frågor om yttrandefriheten på arbetsplatsen uppmanas ta kontakt med sektionen.

Mariam, som arbetar i en annan del av landet, berättar att situationen på hennes egen avdelning är okej och att chefen själv hoppar in och hjälper till om det fattas folk. Men hon har sett hur kollegor på andra avdelningar sliter och blir trötta och sjuka. 

– Jag vet att mina chefer gör sitt bästa, men vi får ofta höra att det inte finns några vikarier när någon är sjuk. Egentligen är det ju politikerna som måste ta tag i det här.