Vårt land kommer inom en snar framtid att ha en befolkning bestående av väldigt många barn och äldre. Det innebär en enorm utmaning och det kräver en välfärd som ska klara av att ta hand om alla. Kommunals ordförande Tobias Baudin gick nyligen ut och sade att 135 000 välfärdsarbetare behöver anställas under de närmaste åren.  

Med denna bild på näthinnan ter det sig ytterst märkligt att bilden av välfärdsarbetaren är en streckgubbe. Ja, ni läste rätt. I ett material, som tagits fram för strokedrabbade patienter och personer med demenssjukdom, avbildades en läkare och en sjuksköterska som riktiga människor, medan undersköterskan var just det – en streckgubbe. Det är inte så konstigt att detta genererade både ilska och irritation hos undersköterskor och välfärdsarbetare i hela landet. 

Undersköterskan Lina Lek Hjärtedahl lade ut sin syn på detta på Facebook, vilket sedan gav stor spridning i sociala medier. Den massiva kritiken som följde fick landstinget i Dalarna att lova att de skulle förändra materialet. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg sade att de funderade på att göra alla yrkesgrupper till streckgubbar. Hade det inte varit bättre att alla från början hade fått vara människor avbildade i sin profession? Det är här tankefelet ligger. 

Lika tokigt blev det i en annons som Partille kommun hade tagit fram för att rekrytera undersköterskor. Formuleringar som ”här passar du inte in om du halvsovande vandrar omkring med en fimp i mungipan, kaffekoppen i handen och har kramkalas med kompisen som råkar arbeta på en annan enhet” fick undersköterskor att känna sig som usla och arbetsskygga. Många protesterade och i en debattartikel i KA skriver Sandra Karakas och Veronika Kihlberg från Kommunals sektion i Partille att de förfäras över den syn på undersköterskor som råder. Samtal från många upprörda medlemmar gjorde att kommunen tog bort annonsen från sin hemsida. 

Bristen på undersköterskor är stor och mer än hälften av landets kommuner uppger att de har svårt att rekrytera. Arbetsgivarna måste inse att välfärdsarbetarna kräver både schysta platsannonser och arbetsvillkor. Annars stannar Sverige.

 

Illustration: Magnus Bard