Vård och omsorg avgörs genom att de tävlande utövar sitt jobb på statister. Det handlar bland annat om ergonomi, dokumentation och bemötande.

– Det engelska momentet var svårast. Min vardag går inte ut på att prata engelska med mina patienter, säger Jonna Mjörnell.

I det engelska momentet skulle man behandla en strokepatient. Trots allt lite av hemmaplan för Jonna, som till vardags arbetar på en strokeavdelning på Danderyds sjukhus.

Hon lyfter fram sina medtävlande.

– De har varit otroligt duktiga.

För Jonna väntar härnäst Yrkes-VM i Ryssland 2019.

– Det känns jättestort. Otroligt. Jag kan inte ens föreställa mig att jag för det första är svensk mästare och att jag sedan ska representera Sverige i VM. Men nu är det ju så.

Tvåa i vård- och omsorg kom Lisa Ljungberg från Vetlanda, trea Elin Andersson från Götene.

Den andra kommunalargrenen, trädgårdsanläggning, vanns av Fredrik Emanuelsson, Kärna, och David Andersson, Lödöse. Tvåa kom Pierre Nordahl, Hörby, och Pontus Larsson, Bjärred. Tredjeplatsen delades av Terese Lund, Karlskoga, och Emil Killander, Finspång, och laget Oskar Nyman, Varberg, och Jenny Josefsson, Ullared. Yrkes-SM avgjordes i Uppsala. Arrangörer är svenska staten och arbetsmarknadens parter. Sammanlagt deltar cirka 200 ungdomar i över 40 grenar.