2018 är året då det småskaliga Sverige plötsligt svämmar över på filmduken. Efter Amatörer och Tårtgeneralen kommer nu denna film, där återigen ett Sverige långt från Stockholm och mediebruset synliggörs.

I dokumentärformatet får vi stifta bekantskap med östgötska Ydre, en av Sveriges allra minsta kommuner, där kommunalrådet åker runt och delar ut presenter till alla nyfödda barn. Och befolkningssiffrorna är filmens röda tråd. Ska Ydre lyckas vända den negativa befolkningsutvecklingen, om så med bara ett tiotal personer? Det är humoristiskt men kärleksfullt skildrat. En del scener känns lite konstruerade vilket stör en smula. Som att filmarna sagt till de inblandade att prata om ett särskilt ämne när kameran sätts på.

Ingen kioskvältare men en småcharmig film som sakta puttrar fram, lite som Ydre.